Nyugdíjasok segítenek nyugdíjasoknak biztonságosan élni Miskolcon

2016.01.29 19:27

Különleges programot indított egy miskolci alapítvány. Idősek segítenek időseknek megvédeni magukat.

A pályázati projekt nyitó munkamegbeszélését pénteken tartották a Miskolci Önkormányzati Rendészet kultúrtermében. Kiss Gábor alpolgármester köszöntőjében leszögezte: bár Miskolc közbiztonsági helyzete sokat javult az utóbbi években, de az országos statisztikák is azt mutatják, hogy még mindig magas az idősek ellen elkövetett bűncselekmények száma.

bunmegelozes_160129_fkcs_4.jpg

fotó: F. Kaderják Csilla

– Erre választ kell adni! A miskolci városvezetés mindent megtesz a közrend és közbiztonság javítása érdekében. A Salkaházi Sára programban több ezer betörőriasztó ajtóéket és személyi riasztót kaptak a szépkorúak. Fontosnak tartjuk ugyanakkor azokkal az információkkal is megismertetni őket, amik segítenek nekik elkerülni az áldozattá válást. Ebben van szerepe a most induló programnak – mondta az alpolgármester.

bunmegelozes_160129_fkcs_2.jpg

A sértetté válásnál két korosztály – a gyermekek és a szépkorúak – a leginkább veszélyeztetettek; ha egy elkövető valamit meg akar szerezni, akkor ezt ott próbálja meg, ahol a legkisebb az ellenállás – mutatott rá Dudás Péter rendőr alezredes. A B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály osztályvezetője hozzátette, a kapitányság számtalan programot indított csak az elmúlt években is az időskorúak védelme érdekében.

bunmegelozes_160129_fkcs_10.jpg

– Ott keressük meg a nyugdíjasokat, ahol a legtöbbeket tudunk megszólítani. Figyelembe kell azonban azt is vennünk, hogy az idős emberek leginkább saját korosztályukra hallgatnak, ezért van kiemelt szerepe például a Harmadik Kor Egyetemének és a mostani programnak – emelte ki az alapítvány tevékenységének fontosságát a rendőr alezredes.

A projekt döntően előadásokból, tanácsadásból, információátadásból és gyakorlati bemutatókból áll, fókuszba állítva a szépkorúakat ért sérelmekből levont tanulságokat is. Dobos László projektmenedzser, az alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, a pályázat leginkább arról szól, hogy az időseknek naprakész információkkal szolgáljanak.

Ugyanakkor a legaktívabb résztvevők – már most legalább 80-an vannak, de óriási az érdeklődés – között kortárs képzést végeznek, hogy aztán saját környezetükben, klubjukban, a lakótelepeken továbbadják a legfontosabb információkat – a projektmenedzser elmondása szerint országosan is egyedülálló ebben a tekintetben a május végéig tartó program.

bunmegelozes_160129_fkcs_7.jpg

Az előadásokat hetente-kéthetente rendezik meg. Szórólapokat is készítenek, így is terjesztve a legfontosabb információkat, tanácsokat. A projektbe a rendőrségen és a civileken kívül a polgárőrséget is szeretnék bevonni.

Az alapítvány a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által kiírt „Bűnmegelőzési projektek 2015. évi megvalósítására” című pályázatán a „Legkisebb ellenállás – bűnmegelőzés szépkorúak körében” című pályázatával szerepelt eredményesen. A projekt 2,5 millió forintból valósul meg.

minap.hu