Nyugdíjba megy Fülöp herceg

2017.05.05 07:42
ÚJRA TERÍTÉKRE KERÜLT II. ERZSÉBET KIRÁLYNŐ ÉS A BRIT MONARCHIA JÖVŐJE
Szinte pánik tört ki az Egyesült Királyságban, miután csütörtökön a Buckingham-palota rendkívüli értekezletet hívott össze. Aggodalomra semmi ok, a királyi ház tisztviselői „mindössze” arról határoztak, hogy II. Erzsébet királynő férje, az alkotmányos szereppel nem rendelkező Fülöp herceg ősztől „nyugdíjba vonul”, és nem vállal majd közszereplést. A 96 éves herceg visszavonulása azonban aligha nyugtatja meg a briteket, akik a brexit mellett II. Erzsébet egészségéért is aggódnak.
 
Röviddel a Buckingham-palota tegnapi nyilatkozata előtt a The Sun brit bulvárlap véletlenül Fülöp herceg halál­híréről tájékoztatott, a Twitter mikroblog pedig trendként hirdette a „királynő”, a „II. Erzsébet” és a „halál” szavakat. Pár percig csak annyi volt biztos, hogy a londoni királyi rezidencia komoly bejelentéssel készül, de az optimista hangok rögtön a megriadt britek segítségére siettek. „A királyi lobogó még kint van”, „De hát tegnap még Theresa May miniszterelnökkel találkozott” – volt olvasható a közösségi oldalakon. Még Dickie Arbiter, a királynő korábbi szóvivője is billentyűt ragadott, és jelezte: a Buckingham-palota időről időre összehívja a ház tisztviselőit, így egészen biztos, hogy nem történt semmi különös.
 
Az első számú rezidencia később hivatalos közleményben tudatta, hogy az immár hetven éve II. Erzsébet mellett szolgáló Fülöp herceg ősztől nem vállal közszereplést. A bejelentés részben nem meglepő, hiszen a 96 esztendős edinburgh-i herceg a korához képest rengeteg teendőt lát el: összesen 780 szervezetben tölt be elnöki, fővédnöki vagy egyéb pozíciót. Fülöp egyéni mérlege is magáért beszél: a királynő nélkül eddig 637 tengerentúli látogatást tett, összesen 5493 beszédet tartott, és több mint 22 ezer alkalommal vállalt közszereplést.
 
A közösségi oldalakat elárasztó, panaszos briteknek nem is Fülöp visszavonulásával volt problémájuk (a Face­bookon és a Twitteren ezrek gratuláltak a hercegnek, és később Theresa May miniszterelnök is köszönetet mondott a szolgálataiért), hanem szeretett király­nőjük és a monarchia jövőjéért aggódtak.
 
Emlékezetes, hogy a szintén a kilencvenes éveiben járó II. Erzsébet a múlt év végén pár hétig nem jelent meg a kamerák előtt, így a szigetországban több alkalommal is szárnyra kapott a halálhíre. Pedig egyvalamiben biztosak lehetünk: ha a királynő való­ban meghal, órákon belül az egész világ tudni fog róla. Egész stáb dolgozik azon, hogy az uralkodó halálát hogyan hozzák nyilvánosságra, és bármilyen meglepő, maga II. Erzsébet is aktív szerepet vállal a halála esetén életbe lépő forgatókönyvek kialakításában. A Buckingham-palota tehát arra a „szerencsés” esetre készül, hogy a királynő halála viszonylag kiszámítható lesz, ezért nem kell majd módosítaniuk a csak „Bridge” néven emlegetett tervet.
 
A brit sajtóban megszellőztetett doku­mentumok szerint a fekete napon az angol hagyománytisztelet köszön majd vissza: a királyi család tagjai után a min­denkori brit miniszterelnököt, illet­ve a nemzetközösségi királyságok uralkodóit illeti meg, hogy az elsők között értesüljenek II. Erzsébet haláláról. A brit sajtónak és a közösségi médiának köszönhetően a civilek sem maradnak le a gyászhírről: a BBC már 2002-ben beszerezte a fekete nyakkendőket, amelyeket a műsorvezetők fognak viselni II. Erzsébet halálhírének közlésekor. A brit közszolgálati csatorna összegyűjtötte a királynő életéről szóló, legfontosabb dokumentumfilmeket és interjúkat, ezek feltehetőleg hetekre leváltják majd a vicces tartalmakat és vígjátékokat.
 
Természetesen a sajtó többi része is gőzerővel készül: a The Times című konzervatív lapnak 11 napra elegendő II. Erzsébetről szóló anyaga van, míg a Sky News hírcsatorna máris szerződéseket kötött a királyi családot ismerő szakértőkkel, akik kizárólag nekik nyilatkoznak majd a gyásznapon.
 
magyaridok.hu