Nyugdíjemelés januárban! De mennyivel lesz több a pénz?

2015.06.30 19:52

Az átlag nyugdíjas kétezer forintos többlettel számolhat, a többségnek viszont kevesebb, mint 800 forinttal kell beérni. A magyar nyugdíj rekorder juttatása viszont havi 20 ezer forinttal emelke­ik. Sokan igazságtalannak érzik ezt.

Egy huszassal kap többet januártól a magyar nyugdíj-rekorder, aki eddig is már több, mint 1,3 millió forintot kapott havonta. Személyét titok övezi, de a nyugdíjkalkuláció szabályai szerint évtizedekig extra fizetést kellett kapnia, természetesen bejelentett, adózott formában. Egy közelmúltban nyugalomba vonult csúcsvezetőről lehet szó, aki jóval a 62 éves nyugdíjkorhatár fölött mondott le, feltehetően valamely multicég irányításáról.

Megélni 47 ezerből
Az átlagnyugdíjasok helyzete korántsem ilyen rózsás. Az alacsony infláció miatt jövőre 1,6 százalékkal fognak emelkedni a nyugdíjak. Ez a nyugdíjasok több mint felének kevesebb mint 1600 forint pluszt fog jelenteni, mert a derékhad havonta kevesebb mint százezer forint járandósággal kell hogy beérje.

A 117 ezer forintos átlag mögött tetemes különbségek húzódnak meg: 70 ezer nyugdíjasnak havonta kevesebb mint ötvenezer forint jut, és valamivel több mint százezren kapnak havi kétszázezer forintnál többet.

Mire futja a nyugdíjból?
A nyugdíjemelés mértékét a mindenkori infláció határozza meg, de nem igazodik például az energia vagy a gyógyszerek árváltozásához. Bizonyos döntések ezért a kisnyugdíjasokat mindig jobban érintették, mint másokat, mivel az idősek élelmiszerre, gyógyszerekre és energiára többet költenek a jövedelmükből, mint az átlagnépesség.

Az emeléssel nem lesz minden nyugdíjas elégedett
Leginkább azt kifogásolják, miért nem egy mindenkire egyaránt érvényes fix összeggel kompenzálja az állam az áremelkedést? A jelenlegi szabályozás ugyanis oda vezet, hogy a már említett 50 ezer forint alatti nyugdíjakra kevesebb mint nyolcszáz forint emelés jut, ami vajmi kevés, ugyanakkor a luxus-nyugdíjasok tisztes summát kapnak, noha ők erre nem szorulnak rá.

Persze az éremnek van másik oldala, hiszen emeléskor sem lehet figyelmen kívül hagyni a nyugdíjösszeg alapját képező dolgos éveket. Azt, hogy ki mennyit tett le az asztalra, míg aktív volt.

ripost.hu