Nyugdíjemelés - nem járna, de örülnek neki

2015.04.15 21:21

Az Idősek Tanácsa méltányolja, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is emelkedik a nyugdíjak reálértéke - áll a testület szerdai üléséről az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Emlékeztettek arra: a tavaly október elseje óta Idősügyi Tanács helyett Idősek Tanácsa néven, kibővült hatáskörrel működő testület nemcsak az idősek életkörülményeit közvetlenül érintő intézkedésekkel kapcsolatban, hanem egyfajta "bölcsek tanácsaként" az általa fontosnak tartott bármely kérdésben is ajánlásokat fogalmazhat meg a kormánynak. A vonatkozó törvények szerint a nyugdíjak minden januárban az infláció mértékével emelkedhetne - ám az elmúlt években a kormány rendszeresen felültervezte az inflációt a ténylegesnél -  így nőhetet azok reálértéke.

A nemzedékek közötti együttműködéssel összefüggésben a testület kiemelte a köznevelés szerepét. Tájékoztatás hangzott el arról, hogy a Nemzeti alaptantervben miként jelenik meg az idősek tisztelete, a generációs kapcsolatok erősítése, és szó esett az iskolai közösségi szolgálatról is, amely hozzájárulhat az idősek tapasztalatainak átadásához.

A közlemény szerint az önkéntességgel összefüggésben elhangzott: a helyi közösségek megerősítése, a kisközösségek fejlesztése, valamint az idősek önkéntes tevékenységgel kapcsolatos programokba bevonása hozzájárul az idősek társadalomban elfoglalt helyének megerősítéséhez, ezt a minisztérium pályázati lehetőségekkel támogatja.

A tanács a jövőben a kiemelt feladatokkal kapcsolatos állásfoglalások kialakítására munkacsoportokat alakít.

napi.hu