Nyugdíjgondja lehet több száz polgármesternek

2017.12.26 10:35

Időközi önkormányzati választások sora jöhet.

schmidt jenő (schmidt jenő)
Schmidt Jenő
Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke
 
A Magyar Idők írt arról, hogy akár 250-300 olyan polgármester, alpolgármester is lehet, aki eléri a nyugdíjkorhatárt a 2019-es önkormányzati választás után. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a lapnak azt mondta, egy részük azért indul majd csak el a következő választáson, hogy megmaradjon a munkaviszonya.
 
Schmidt Jenő (Tab polgármestere; képünkön) szerint rontja egy jelölt esélyét a választáson, ha őszintén elmondja, hogy csak egy-két évre vállalná a polgármesterséget. Szép számmal lehetnek majd olyanok, akiket nem választanak meg, így néhány évvel nyugdíj előtt utcára kerülnek, miközben több cikluson át dolgoztak a helyi közösség bizalmából a településen.
 
Ez azért gond, mert 2012. január elsejétől az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nyugellátás (a nők kedvezményes nyugdíját kivéve) nem folyósítható, 2014-től a közszolgálati járadékra vonatkozó rendelkezések is megszűntek. 
 
Megoldást kell találni a nyugdíj előtt álló polgármesterek helyzetére
 
Schmidt Jenő szerint megoldást kell találni a nyugdíj előtt álló polgármesterek helyzetére.
 
Éppen ezért munkabizottságot hoztunk létre, amely úgy döntött, hogy első lépésként fel kell mérni az érintett kört, össze kell gyűjteni a pontos adatokat, információkat. Az ezzel kapcsolatos kérdőívet legkésőbb november 27-ig kell kitölteniük a polgármestereknek, alpolgármestereknek. Ezeket áttekintve látjuk majd, hogy hány helyen lesz, lehet váltás, és az milyen problémákat hozhat.
 
A felmérés ismeretében próbálnak segíteni, olyan megoldást találni, hogy egy polgármesternek ne kelljen kényszerből elindulnia, ha nem nyer a választáson, ne maradjon állás nélkül. A TÖOSZ elnöke szerint mindenképpen el kellene kerülni, hogy valaki egzisztenciális okok miatt, egy-két évért induljon el a választáson.
 
24.hu