Nyugdíjszakértő: a nyugdíjak csak az inflációt növelik - változtatni kell

2021.11.12 07:38

Ma és a következő napokban érkeznek az emelt nyugdíjak. Az átlagnyugdíjasoknak novemberben 150-ezer forint helyett 250-ezer forint érkezik a számlájukra. Azok, akik postai úton szokták megkapni a pénzt, jövő héten számíthatnak a nagyobb összegre. A nyugdíjszakértő szerint ezek komoly javítások, de a méltányos nyugdíjemeléshez sokkal több kell. Az MSZP-s Korózs Lajos a nyugdíj mostani emelésében a kormányzati propagandát látja.

Érkeznek a prémiummal kiegészült nyugdíjak
 

Alig egy hónappal ezelőtt ígérte meg a 80 ezres nyugdíjprémiumot a nyugdíjasoknak a miniszterelnök. Később Novák Katalin arról is beszélt, hogy novemberben mindenki a megszokott nyugdíjához képest nagyjából 100 ezer forinttal többet kap.
 
„Hiszen a 80 ezer forintos teljes összegű nyugdíjprémium mellett megkapja a kiegészítő nyugdíjemelést és nyugdíjkorrekciót is” – magyarázta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
 
Ez azt jelenti, hogy péntektől a nyugdíjasok három jogcímen kapnak juttatást: érkezik a 80 ezer forintos nyugdíjprémium az 1,2 százalékos emelt összegű novemberi nyugdíj (151,800 Ft), és jön az elmúlt 10 hónapra visszamenőlegesen az 1,2 százalékos emelés egy összegben (18,400 Ft). Azaz egy átlagnyugdíjas 150 ezer forint helyett 250 ezer forintot kap.
 

„Ezek most nagyon komoly javítások a rendszeren” – vélekedett Farkas András nyugdíjszakértő.
 
A nyugdíjszakértő szerint, viszont ez nem elegendő, mert amíg a nyugdíjak kizárólag az infláció mértékét követik, és nem veszik figyelembe a nemzetgazdasági átlagkeresetek növekedését, addig jelentős változás nem várható. Ráadásul szerinte a legtöbb gondot az okozza, hogy akiknek korábbi évben állapították meg az ellátását, azoknak a nyugdíja nagyon hamar leszakadt az aktív keresőktől.
 
„Egy sávos nyugdíjemelés egy évjárat megállapítása szerinti nyugdíjemelés és valamilyen módon a svájci indexálás kevertje adhatja ki azt a méltányos nyugdíjemelési módot, ami a nyugdíjasok érdekét hosszú távon szolgálhatja” – tette hozzá Farkas.
 
Az MSZP-s Korózs Lajos úgy fogalmazott: a visszamenőleges kiegészítés a kormány kudarca, mert szándékosan alul-tervezték az inflációt. A nyugdíjprémium pedig a Bajnai-kormány érdeme, a kormány csak a jogszabályokat tartja be.
 
„Én ebben semmi mást nem látok, mint kormányzati propagandát. Remélem, hogy nem a hitelfelvételből, a különböző nemzetközi kötvényekéből kívánják finanszírozni ezeket a kiadásokat, eladósítva a jövő generációját” – mondta Korózs.
 
AZ MSZP-képviselő ezt azért mondta, mert 100 milliárdos nagyságrendű tételről van szó, a kormány viszont a költségvetési törvénybe nagyságrendekkel kisebb összeget állított be. Korózs Lajos szerint emiatt komoly költségvetési kiigazításokra kerülhet sor a jövőben.
 
atv.hu