Nyugdíjtitkáról vallott Nagy Feró, Koós és Aradszky

2016.06.28 06:04

Nagy Ferónak havonta mindössze 41 ezer forint a nyugdíja, ami jóval elmarad a jelenlegi 109 ezer forintos magyar átlagnyugdíjtól. Azonban nem Feró az egyetlen, rajta kívül még sok az olyan híresség, akinek hasonlóan keveset visz a postás. Vajon mi az oka az alacsony nyugdíjaknak? Mennyi nyugdíjra számíthatnak, akik minimálbérre vannak bejelentve?

Nyugdíjas sztárok egész sora vallott a Story magazinnak arról, hogy mennyire alacsony nyugdíjat kap. Sokan nem is igazán tudják elképzelni, hogy mi lenne, ha nem kapnának még most is felkéréseket és nem tudnának dolgozni, vagy esetleg ne takarékoskodtak volna korábban.

A nyugdíjam maximum két tankolásra elég. Még szerencse, hogy az aktív éveimben takarékoskodtam. - meséli a lapnak Nagy Feró.

Ha nem volnának fellépéseim és a jogdíjak, bizony nagy bajban lennék, és nem tudnám eltartani a családomat. - mondta Koós János.

Ezekkel az összegekkel a hírességek egyébként nem is állnak olyan rosszul a magyar nyugdíjasok többségéhez képest. A 2015 decemberi adatok alapján hazánkban több mint 2 millió nyugdíjas él, a részükre kifizetett összegek pedig a következőképpen alakultak:

A fenti ábrán is jól látszik, hogy hiába mozog 109 ezer forint körül az átlagnyugdíj, hazánkban jelenleg a nyugdíjasoknak több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből él.

Sőt, 2 500 főnél is többre tehető azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek 25-30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

 

Fontos a takarékoskodás

A hírességek nyugdíjával kapcsolatban egy dolog biztos: csak olyan jövedelmek után kapnak nyugdíjat, ami után fizettek társadalombiztosítási (TB) járulékot. Feltételezhetjük azonban azt, hogy a sztárok nem kerestek olyan keveset, mint amennyi után most nyugdíjat kapnak.

Igazán nehéz helyzetbe azok vannak, akik a minimálbér szintjén kerestek, és esélyük sem volt a takarékoskodásra, ráadásul egyéb jövedelmük sem volt. Ez a probléma pedig sokakat érint (ma is), ennek gyökerei a nagyon alacsony bérekre és a feketegazdaságra vezethetők vissza.

 

Mekkora nyugdíjra számíthatunk?

-    Ha minimálbérre vagyunk bejelentve:

Ez attól is függ, hogy mennyi az elismert szolgálati időnk (ennek ma az átlagos értéke nyugdíjba lépéskor megközelítőleg 38 év). Amennyiben pedig 40 évvel számolunk, akkor körülbelül 60-70 ezer forintos nyugdíjra számíthatunk.

-    Ha a keresetünk megegyezik az átlagkeresettel:

Abban az esetben, ha mindig az átlagkereset után (40 évig) fizetünk járulékot, akkor ma körülbelül 140 ezer forintos induló nyugdíjra számíthatunk.

 

A nyugdíjkülönbség pótlásához, körülbelül 25-30 millió forinttal kellene rendelkeznie annak, aki szándékosan a tényleges átlag körüli jövedelme helyett csak a minimálbér után fizetett. - válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére korábban Matits Ágnes nyugdíjszakértő.

penzcentrum.hu