Ócska és arcpirítóan drága a rendőri egyenruha

2016.06.05 20:18

Harminchétezer forintba kerül az a rabok által készített gyakorlóbakancs, ami egy készenléti rendőr szerint a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető taktikainak, és ez csak egy példa a sok közül. A Belügyminisztérium szerint ugyanakkor a rendőr vehet máshol jobb terméket, de azt is elismerték, hogy az egységes megjelenés érdekében a hivatásos állomány tagjainak a rendszeresített viseletet kell hordaniuk.

A felszerelés nemcsak drága, de még ócska is – ez a sommás vélemény hangzik el, amikor egy (természetesen neve elhallgatását kérő) vidéki civil ruhás rendőrnél érdeklődünk a fülünkbe jutott pletykákról. Ezek arról szólnak, hogy gyakorlatilag a teljes állomány háborog az egyenruhák és egyéb eszközök – hogyan is fogalmazzunk? – ár-érték aránya miatt.

Egy másik, budapesti forrásunk a több mint 37 ezer forintot kóstáló gyakorlóbakancsot emeli ki (de van a Bv. Holding Kft. egyenruhaboltjának vonatkozó árjegyzékében 22 ezres eső- és 44 ezres télikabát, illetve 23 ezres félcipő is), amely a készenléti rendőr szerint formája és kialakítása miatt egyszerűen alkalmatlan arra, amire használni kellene. A cipő nehéz és kényelmetlen, töri a lábat. Ezenkívül hangos, a kemény talpa kopog, a bőr pedig nyikorog. A szellőzése is rossz, ezért nyáron nagyon meleg, télen viszont fázik benne a láb. És ha mindez még nem lenne elég, a bakancs hamar el is használódik: a bőr hajlamos kiszakadni, de a talp is gyakran elválik a felső résztől. Pedig ez elvileg egy úgynevezett taktikai bakancs volna, de a valóságban meg sem közelíti azok minőségét – legalábbis nyilatkozónk szerint. Ő ezért saját költségére vett egy nemcsak jobb, hanem ráadásul olcsóbb lábbelit, ezzel viszont fegyelmi eljárást kockáztat. A hivatásos állomány tagjai ugyanis az egységes megjelenés érdekében a számukra rendszeresített felszerelést kötelesek használni. Ezt nem mi mondjuk, hanem a Belügyminisztérium közölte érdeklődésünkre.

Ugyanakkor azt is elmondták: ha valaki a rendszeresítettel minimum megegyező minőségű és funkciójú helyettesítő eszközt talál legalább ötödével olcsóbban, azt a közbeszerzési szabályoknak megfelelően szerzi be, és mindezt bizonyítani is tudja, az használhatja azt. Létezik tehát valamiféle kiskapu, de az egész nagyon véleményesnek tűnik, pláne hogy a pontos kritériumokat nem árulta el a tárca, azt sem tudni, hogy léteznek-e egyáltalán ilyenek. Mindenesetre fegyelmiről csak akkor lehet szó, ha az illető a nem megfelelő felszerelés miatt képtelen a feladatait ellátni – szögezték le.

 

Beruházás

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az egyenruha-garnitúrák két-három évente változnak, ilyenkor pedig a rendőröknek kötelező megvenni az újat. Ez információink szerint 60-70 ezer forintos tétel, amit saját zsebből vagy a ruhapénz terhére kell kifizetni. Pedig a ruhadarabok nagy részét rabok állítják elő minimális munkadíjért, csak 35 ezer forintot kapnak havonta. Igaz, bizonyos szakmunkákra az elítélteken kívül hivatásos és civil alkalmazottakat is foglalkoztatnak a büntetés-végrehajtáshoz kapcsolódó cégek. A konfekcióruhákat jelenleg az Adorján-Tex Kft. kalocsai és sátoraljaújhelyi telephelyén gyártják, a cipőket a Balassagyarmati Fegyház és Börtön területén működő Ipoly Cipőgyár Kft.-nél, a rendfokozati jelzéseket és más kiegészítőket pedig a Váci Fegyház és Börtön melletti Duna-Mix Kft.-nél.

Egy elítélt dolgozik a Balassagyarmati Fegyház és Börtön területén működő Ipoly Cipőgyár Kft. üzemében 2012-ben

Egy elítélt dolgozik a Balassagyarmati Fegyház és Börtön területén működő Ipoly Cipőgyár Kft. üzemében 2012-ben

fotó: Komka Péter / MTI

A jelenleg 96 625 forintos éves ruhapénz (hivatalosan: alapellátás-kiegészítés) természetben is kiadható. Ez a gyakorlatban tulajdonképpen annyit jelent, hogy a már meglévő felszerelés egyes darabjaiból kapnak még egyet a rendőrök, jellemzően azokból, amelyekből amúgy is sok van raktáron. Ilyen például a zubbony, a nadrág, a bakancs, a pólók – mondta a lapunknak megszólaló készenlétis. Ő például eddig csak egyszer kapta meg készpénzben a teljes alapellátás-kiegészítést, pedig nem most kezdte a szakmát. Ez azért gond, mert így nincs miből megvenni az esetleg valamivel jobb minőségű, de olcsóbb kellékeket. A ruhapénz – már amennyi marad belőle – egyébként bármilyen ruházati cikkre elkölthető, ami összefüggésben állhat a szolgálattal, így lehet az civil vagy sportruházat is.

Ami pedig a minőséget illeti, a Belügyminisztérium szerint a központilag előállított termékeknek szigorú, például a kopásállóságra, a szakítószilárdságra vagy a színtartósságra vonatkozó műszaki paramétereknek kell megfelelniük. Hozzáteszik: az érintett bv-cégek ISO 9001 minőségirányítási tanúsítvánnyal rendelkeznek, illetve a NATO előírásainak is megfelelnek. A Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságánál (BVOP) a társaságok pénzügyi eredményeiről érdeklődtünk, és megpróbáltuk megtudni például azt is, hogy mennyibe kerül a fentebb említett bakancs előállítása, illetve hogy annak a konkrét darabnak milyen paramétereknek kellene megfelelnie. Pontos választ nem kaptunk, mindössze annyit írtak: az ellenérték meghatározásakor
    „csak valós költségek és ésszerű nyereség”
kerül elszámolásra.

Kötelező díszegyenruha?

Információink szerint az idei ruhapénz jó részét visszatarthatják, azt rebesgetik ugyanis, hogy mindenki új díszegyenruhát kap. A polgári ruhás rendőröknek viszont erre végképp semmi szükségük, hiszen az ő díszviseletük az öltöny-nyakkendő volt mindig is – mondta forrásunk. Hozzátette: számukra még a gyakorlóruházat is hasznosabb, elvégre megtörténhet, hogy beosztják őket mondjuk a határzár őrzésére. Forrásaink azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az ünnepi garnitúra várhatóan borsos árát több évre előre vonják le a ruhapénzből. Azt egyébként a Belügyminisztérium is megerősítette, hogy már tervezik az új társasági ruhát, de azt, hogy ebből mikorra lesz valami kézzelfogható, hogy kinek kell majd kötelezően beszereznie a kollekciót, illetve mennyibe fog kerülni, még nem tudni.

mno.hu