Odalép a NAV: behajtják a pártok tiltott támogatásait

2018.06.12 10:47

A napokban már elkezdik kiküldeni a fizetési felhívásokat.

 
A napokban kaphatják meg a tiltott támogatást elfogadó pártok a fizetési felhívást a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. A NAV közleménye szerint az adóhatóság akár azonnal inkasszálhatná az érintett párt számláját, hiszen esedékes és végrehajtható a tartozás, a hivatal végrehajtási gyakorlata azonban eltér ettől az adósok javára.
 
A Magyar Államkincstár bejelentése alapján júliusban kezdik csökkenteni azoknak a pártoknak a támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék tiltott támogatást állapított meg. A számvevőszék szerint a Jobbik 331,660 millió, az Együtt 9,815 millió, a Demokratikus Koalíció (DK) 8,245 millió, a Párbeszéd 7,525 millió, a Liberálisok 6,185 millió, az LMP 4,420 millió, az MSZP pedig 2,025 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.
 
Nem kell egyszerre
 
Ennek összegét eddig egyedül az MSZP fizette meg a központi költségvetésnek. A párttörvény szerint a tartozást, amennyiben azt az érintett pártok nem fizetik meg, adók módjára kell behajtani. A NAV közleménye szerint amennyiben más szervezet megkeresése alapján indítja a hivatal  a végrehajtást, úgy fizetési felhívást küldenek az érintettnek. A pártok esetében majd három hetet hagynak a tartozás rendezésére, a végrehajtás csak ezt követően indul.
 
Ha egy párt nem tudja azonnal megfizetni a megállapított összeget, fizetéskönnyítési kérelmet is benyújthat. Az adott szervezet így fizetési halasztást, illetve részletfizetést is kérhet az adóhivataltól. Hozzátették: a kérelmet érdemes a lehető legkorábban benyújtani, mert a fizetési felszólításban előírt határidő lejártát követően azonnal indul a végrehajtás.
 
privatbankar.hu