Ökumenikus imahét – „Vallásosnak lenni nem bizonyos gyakorlatok megtartását jelenti”

2016.01.24 14:16

Ökumenikus imahét kiemelt alkalmát hagyományosan a Miskolci Egyetemen aulájában rendezték meg. Az egyetem az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény az országban, ahol ökumenikus lelkészség működik, négy felekezet közreműködésével. Az imahét vezérmondata az volt: „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!

okumenikus_160123_vcs_13.jpg

fotó: Végh Csaba

Ternyák Csaba egri érsek arról beszélt, hogy mennyire fontos, hogy a Szentírás üzenete mindig ott legyen előttünk. - Vallásosnak lenni, az nem bizonyos gyakorlatoknak a megtartását jelenti, hanem azt jelenti, hogy barátságra, személyes kapcsolatra lépünk vele, azzal, aki mindannyiunk személyes üdvözítője és megváltója. A mi feladatunk az, ami a mi imahetünk témája- mondta Ternyák Csaba.

Pásztor Dániel református püspökhelyettes arról beszélt, hogy nem szolgaságról van szó, hanem szolgálatról. Annak az Istennek szabad és lehet örömmel szolgálni, aki jó, és akinek örökké tart szeretete. Ez a mi nagy küldetésünk, közös missziónk – mondta Pásztor Dániel.

okumenikus_160123_vcs_05.jpg

A képen balról jobbra: Fabiny Tamás evangélikus püspök, Ternyák Csaba egri érsek, Pásztor Dániel református püspökhelyettes, Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke

- Legyetek bölcsek és józanak, hogy imádkozhassatok! - idézte a Szentírást Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke. – Valóban, sokféleképpen fordítható ez a görög bibliai mondat, amelyet majd katolikus fordításunkban olvasunk, de akárhogy is fordítjuk, ­nekünk, keresztényeknek a bölcsességre, a tudományra, a józanészre még az imádsághoz is nagy szükségünk van – mondta Orosz Atanáz. Adja meg Isten a szükséges bölcsességet, belátást és józanságot, és ez nemcsak az alkohol- vagy szermentességet jelent, hanem minden szenvedélytől való mentességet jelent annak érdekében, hogy imádkozhassunk, és együtt imádkozhassunk – tette hozzá.

Fabiny Tamás evangélikus püspök arról beszélt, hogy a keresztények egyek a tanúságtételben és egyek az igében. - Ugyanaz a Szentírásunk, közösen végezhetünk lelkigondozást egyetemen, kórházakban és sokféle feladatban – mondta Fabinyi Tamás. Van egy álmom, hogy eljön majd az idő, hogy egyek leszünk nemcsak az igeliturgiában – tette hozzá. Ezért nagyon sokat kell dolgozni, ezért nagyon sokat kell teológusoknak és laikusoknak fáradozni, és legfőképpen ennek érdekében nagyon sokat kell buzgón, állhatatosan imádkozni – hangsúlyozta Fabinyi Tamás.

minap.hu