Jól jártak a nyugdíjasok, a legszegényebbek nem

2015.04.13 05:17

Miközben 2014-ben mínuszos volt az infláció Magyarországon, a nyugdíjasokra számolt fogyasztói árindex az átlagnál is nagyobb csökkenést mutatott, az alacsony jövedelműek esetében pedig az árszínvonal - igaz, alig észrevehető - növekedésről számolt be a KSH.

A KSH nem csak az alap inflációs mutatót, a maginflációt és a nyugdíjas inflációt számolja, hanem külön indexet kalkulál az alacsony, a közepes és a magas jövedelműek, továbbá a legalább háromgyermekes háztartások számára is. Mindezt az eltérő fogyasztási szerkezet indokolja, és persze mindez továbbra sem jelenti azt, hogy az egyének által érzékelt illetve vélelmezett árváltozások feltétlenül összhangban volnának a hivatalos adatokkal.

 

Az alacsony jövedelmű háztartásokra számított fogyasztói árindex jellemzően kicsit - 0,1-0,5 százalékponttal - magasabb volt az elmúlt bő egy évben, mint az alap inflációs mutató, de hasonló helyzetben voltak a három vagy több gyerekes családok is, míg a közepes jövedelmű háztartások árindexe elmaradt attól. A magas jövedelmű háztartások árindexe tavaly ősz végéig rendre felülmúlta az alap inflációs mutatót, decembertől gyakorlatilag pariban van. A nyugdíjasok esetében pont fordított a helyzet, esetükben az árindex novemberig volt kisebb az inflációnál.

napi.hu