Olasz "fantomképviselő" után kap az özvegye nyugdíjat

2015.02.14 18:51

Éveken át összesen több mint 350 ezer euró (107 millió forint) nyugdíjat folyósított a szicíliai tartományi parlament egy képviselőnek, aki soha életében egyszer sem ült a palermói ülésteremben, a sala d'Ercoléban, és halála után az özvegye is élvezheti az állami ellátást.

A járadék alapjául a csigalassúságú olasz igazságszolgáltatás egy vitatott döntése szolgál.

A nemrég elhunyt Franco Bisignano a szélsőjobboldali MSI párt színeiben indult a tartományi parlamenti képviselőségért a szicíliai Messina városában, de nem győzött.

Veresége ellen többször fellebbezett, azzal vádolva a győztes képviselőt, hogy nincs állandó lakóhelye a szigeten. Bisignano harca 1996-ban ért véget, amikor a megkeresett bíróságok közül a legutolsó az ő javára döntött. Ezzel megszerezte a helyet, ám csak "virtuálisan", mert akkor már 15 éve lejárt az általa megpályázott képviselői poszt mandátuma.

A bírósági döntés nyomán azonban 1996-tól megillette őt a havi 3 millió líra, később 1800 euró nyugdíj. Halála nem változtatott a járadékon, mivel a szicíliai tartományi parlament szabályai szerint az elhunyt képviselő járadékhoz való joga a megözvegyült házastársra száll.

Az 1980-as évek végrehajtott reformok ellenére Szicília tartomány havonta még mindig 1,5 millió euró (közel félmilliárd forint) járadékot fizet egykori képviselőknek, özvegyeiknek, sőt olykor gyermekeiknek, köztük egy monarchista, az 1940-es évek végén a parlamentben helyet foglaló képviselő lányának.

mti.hu