Olaszliszkai lincselés: szabadlábra kerül az elsőrendű vádlott

2019.06.14 17:41

2009-ben Ifj. H. D.-t a bíróság 17 év fegyházbüntetésre ítélte.

korábbi felvétel
 
A Szegedi Törvényszék három bíróból álló másodfokú tanácsa helybenhagyta a büntetés-végrehajtási bíró az emberölés és rongálás bűntette miatt 17 év szabadságvesztéssel sújtott ifj. H. D. elítéltet feltételes szabadságra bocsátásáról hozott döntését - tájékoztatta a bíróság szóvivője pénteken az MTI-t.  Juhászné Prágai Erika közölte, 
 
az elítélt szabadságvesztését a Szegedi Fegyház és Börtönben tölti, amelyből feltételes kedvezménnyel július 15-én szabadulhat.
 
A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsának döntése alapján a büntetés-végrehajtási bíró helytállóan következtetett arra, hogy büntetés-végrehajtási intézetben kifogástalan magatartást tanúsító elítélttel szemben a feltételes szabadságra bocsátás engedélyezése mellett is elérhetőek a büntetés céljai. Az elsőfokú bíróság helyesen járt el akkor, mikor a feltételes szabadság próbaidejének tartamára elrendelte az elítélt pártfogó felügyeletét, így biztosítva életvitele rendszeres figyelemmel kísérését.  
 
A Szegedi Törvényszék határozatával a döntés véglegessé vált.
 
Ifj. H. D.-t a Debreceni Ítélőtábla 2009. november 13-án sújtotta jogerősen 17 év fegyházbüntetéssel az olaszliszkai emberölési ügy elsőrendű vádlottjaként. Az ügyben a bíróság három vádlottat ítélt életfogytig tartó fegyházbüntetésre.
 
Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én, Olaszliszkán,
 
miután a feltételezések szerint - amit azóta az eljárás megcáfolt - elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg.
 
mti.hu