"Olimpia előtt demokráciát!"

2017.01.27 05:59

Nagyjából 55 ezren írhatták alá tegnapig a Momentum Mozgalom olimpiai népszavazást kezdeményező íveit. Papp Gergő, a szervezet koordinátora figyelmeztetett, pontatlan számok jelennek meg az interneten, bár azt ők sem tudják, hol tart az aláírásgyűjtés. A hvg.hu-nak az LMP egyik politikusa azt állította, a párt standjain eddig 10 ezren csatlakoztak a NOlimpia kezdeményezéshez, amivel szeretnék elérni, hogy a fővárosiak referendumon dönthessenek arról, akarnak-e 2024-ben Budapesten olimpiát.

Az MKKP egyik plakátja

Forrás: Magyar Kétfarkú Kutya Párt/Facebook

A Momentum 180-200 ezer aláírást szeretne összegyűjteni, hogy biztosan meglegyen a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer érvényes szignó. Részben mert hallják, hogy fideszes aktivisták járják a város és több helyen is aláírják az íveket, amivel egyben érvénytelenné is teszik aláírásukat.

Kapnak postán is aláírásokat külföldről, a pultoknál szintén leadnak íveket a momentumosoknak, ezeket általában önkéntes aktivisták gyűjtik és az Együtt, a Párbeszéd is segít. Sokat várnak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt figyelemfelhívó plakátjaitól, ezek február 1-jén kerülnek utcára. A sajtókoordinátor szerint azzal számoltak, hogy addigra csökkenhet az érdeklődés, ám ettől a plakátok miatt már nem tartanak. Az MKKP 10,5 millió forint gyűjtött össze, ez olyan 350-400 plakáthelyre elég, de remélik, szimpatizánsaiktól még kapnak pénzt. Hétfő óta a párt standjainál is alá lehet írni a népszavazási íveket. Az MKKP Facebook-oldalán tegnap az írta „az olimpia előtt rendezhetnénk egy demokráciát is”.

Eközben a DK visszavonta saját online aláírásgyűjtését. Közölték, ők csak a vidékiek figyelmét akarták felhívni a rendezés kockázataira. Azokét, akik nem csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, mert helyi, budapesti népszavazásról van szó, pedig az olimpia nekik is pénzbe kerülne. Ám a DK akciója összekeverhető a civilek kezdeményezésével, így leálltak a gyűjtéssel.

"Aki ezt aláírja, az hazaárulást követ el, ezt jó, ha tudja" - fogalmazott az Echo Tv Sajtóklub című műsorában a Demokrata főszerkesztője, Bencsik András. A tévé másik műsorában az Angardban Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője pedig azt állította, az olimpia megrendezésére szintén pályázó városok, Párizs és Los Angeles állhatnak a mozgalom mögött.

F. Á.
nepszava.hu