Oltás: kinek érdemes beadni a harmadik oltást Magyarországon?

2021.06.24 07:46

Virológusok beszéltek arról, milyen forgatókönyvekkel érdemes számolni Magyarországon.

illusztráció

A légzőszervi vírusok szezonjának beköszöntével érdemes lenne beadni egy harmadik oltást a veszélyeztetetteknek. „Anélkül, hogy vizsgálnánk az immunválaszukat, hogy mennyire erős, mennyire védettek. Ártani biztos nem fog egy harmadik oltás nekik” - mondta az ATV-nek Rusvai Miklós virológus. 
 
Duda Ernő, virológus pedig azt mondta: a klinikai vizsgálatokban részvevőket Kínában, és az Egyesült Államokban is tavaly tavasszal kezdték beoltani. S bár a Kínai adatokról nem sokat tudni, de Amerikában a Moderna adatai hozzáférhetőek, ebből pedig az derül ki, hogy a több mint egy éve beoltottaknak még elég jó a védettsége. Ez viszont az adott személy korától és az immunitásától is függ: jellemzően az idősebbeknél gyorsabban csökken a védettség.
 
Duda Ernő arról is beszélt híradónknak, hogy tudományos és jogi vita is zajlik jelenleg arra vonatkozóan, hogy ki és milyen emlékeztető oltást kaphat majd. „A nagy gyógyszergyárak ragaszkodnak ahhoz, hogyha ők százmillió dollárokat beleöltek a klinikai vizsgálatokba, akkor mi ne vacakoljunk össze-vissza az oltásaikkal. Használjuk úgy, ahogy ők mondják” – fogalmazott a szakértő. Ez azért lehet problémás, mert a vizsgálatok szerint, ha bizonyos oltástípusokat kevernek egymással, akkor úgy magasabb lehet az ellenanyag-termelés.
 
napi.hu