Öngólt lőtt az állam a szuperkötvénnyel

2019.07.11 15:06

A több mint 1100 milliárd forintnyi lejegyzett MÁP Plusznak mindössze a tizede jöhetett a párnacihából. A felét rosszabul kamatozó állampapírok visszaváltásából vették az ügyfelek, vagyis csak drágább lett az államadósság finanszírozása - mondják a privátbankárok.

 

Őrületes vagyon koncentrálódik a világban, tele van a világ pénzzel - mondta Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője a X. Magyar Privátbanki Konferencián. A következő öt évben viszont lassabban fog már nőni a pénztömeg, mint az előző öt évben történt. A leggyorsabban a kínai, indiai gazdagok vagyona nőtt, de Európában is évente 30 százalékkal nőttek a megtakarítások.
 
Magyarországon 20 ezer fölött van az úgynevezett dollármilliomosok száma. Tavaly decemberben 43 ezer privátbanki ügyfél volt a hazai szolgáltatóknál, a vagyonuk pedig elérte a 4700 milliárd forintot, de mostanra már az 5 ezer milliárd forintot is meghaladta a kezelt pénzük, ami nem kis részben az új szuperkötvénynek, a Magyar Állampapír Plusznak (MÁP Plusz) köszönhető. A növekedés a következő években is fennmarad, évente nagyjából 600 milliárd forinttal nőhet az elit megtakarítása.
 
Nem sok friss pénz jött be
 

A privátbanki szektor segítő kezet nyújtott az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK), MÁP Pluszból egyetlen hét alatt felszippantotta azt a mennyiséget, amit korábban jósoltak, ehhez a lomardhitel-konstrukciókat is csúcsra járatták. Az állampapírok tartósan átalakíthatják a privátbanki portfóliókat, az sem kizárt, hogy azt a 11 ezer milliárd forintnyi állampapírt, amit a lakossággal szeretne lejegyeztetni a következő öt évben az állam, nagyrészt a vagyonos ügyfélkör vásárolja majd meg.
 
Haás Péter, az OTP privátbanki vezetője úgy becsülte, a több mint 1100 milliárd forintnyi MÁP Plusz felét meglévő állampapírok eladásából vették meg, a 30 százalékát likvid pénzekből. Mintegy 10 százaléka a jegyzéseknek befektetési alapokból áramlott ki, és mindössze 10 százalék lehetett az, amit valóban friss pénzből vásároltak meg. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból is látszik, hogy sok állampapírt váltottak vissza az ügyfelek a MÁP Plusz indulása előtt. "Az állam a saját finanszírozását drágábbra cserélte, ennek állampolgárként nem nagyon tudok tapsolni" - tette ehhez hozzá Bálint Attila, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen vezetője.
 
A tranzakciós adó miatt marad a cihában
 
A Raiffeisennél is úgy látják, a párnacihából kevés pénz került elő, az ő becslésük szerint a MÁP Pluszba került friss pénz kevesebb mint tizede jöhetett friss megtakarításból. Bálint szerint a párnacihából akkor kerülne elő komolyabb vagyon, ha a tranzakciós adó is eltűnne, a közteher a gátja annak, hogy megmozdítsák a készpénzállományt az ügyfelek.
 
A szolgáltatók szeretnének elmozdulni a lakossági állampapír-függőségtől - hangsúlyozta Pleschinger Gyula, az MKB Bank privátbanki vezetője. A magasabb hozam érdekében kockázatosabb eszközökkel kell bővíteni a portfóliókat.
 
Herman Bernadett
napi.hu