Operafesztivál Miskolcon - megnyitó a színházban

2016.06.10 22:04

Miskolc indul a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázaton - jelentette be Kriza Ákos polgármester a Bartók Plusz Operafesztivál megnyitóján. Ezután nyitógálával folytatódott a program a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol Szonja Joncseva, egy kivételes tehetségű bolgár szoprán szólista énekel.

A Bartók Plusz Operafesztivál hivatalos megnyitója pénteken este fél 9-kor kezdődött a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Kriza Ákos polgármester mondott beszédet. A megnyitón elhangzott, hogy a Bartók Plusz Operafesztivál Európa legrangosabb komolyzenei eseményei közé tartozik, világhírű előadókkal, kiváló rendezőkkel és remek közönséggel.– Bartókot játszani vagy énekelni minden szólista álma – mondta Balog Zoltán.

dsc_0272.jpg

– Bátorság, elszántság kell ahhoz, hogy a semmiből felépítsen egy városvezetés, egy színház egy ilyen hatalmas fesztivált. Az utcai zenéléstől a konferenciáig hozza közel Bartókot az emberekhez. Így kapcsolja be Miskolc térségét a zenei életbe. Kultúrával tud felemelkedni egy nemzet. Miskolcon otthon van Bartók. Végre jó lenne mindenkinek tudomásul venni, hogy Budapest és vidék együtt vagyunk. Igaz ez a gazdasági élet és az infrastruktúra tekintetében is.

Számos vidéki, sőt határon túli fesztivált is megemlített, amik között fontos szerepet játszik a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál.

„Én nagyon szeretem Miskolcot. Mindig gyönyörködtet az a pezsgő élet, amely utcáin folyik. Az alföldi nagyvárosok este kilenckor álomba borulnak, itt szinte fővárosi élet van éjfélig s még tovább. És minden akcióra hajlamos ez a város.” – ezt még Móricz Zsigmond írta. Azt gondolom, hogy ez igaz most is Miskolcra: valóban mindenre képes ez a város.

dsc_0289.jpg

– Minden adott nálunk, hogy világraszóló többnapos operaünnepet rendezzünk – mondta Kriza Ákos. – Az idei fesztiválra a magyar kormány, nevesítve Balog Zoltán miniszter úr kiemelt figyelmet fordított, és igen jelentős összeggel segítette a fesztivál megrendezését, amit ezúton is szeretnék megköszönni miniszter úrnak.

A polgármester elmondta, hogy idén Bartók Béla születésének 135. évfordulóját ünnepeljük, 2016. pedig Bartók év Magyarországon.

– Miskolcon azonban tizenhat éve tart a Bartók év. Nyugodtan mondhatjuk: Miskolc nélkül nincs Operafesztivál, és Operafesztivál nélkül ma már elképzelhetetlen lenne Miskolc is. A vidéki városok közül egyedül nálunk van többnapos ünnepe az opera műfajának. Az Operafesztiválnak igen jelentős közösségteremtő, közösségformáló ereje van.

– A Fesztivál a többi miskolci kulturális értékkel keretét jeletheti a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatnak. Tehát Miskolc indul a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért, és a páylázatnak megkezdődtek az előkészítési munkálatai.

A megnyitó beszédek után az ünnepi nyitógálával kedveskedtek a közönségnek, ahol fellépett a New York-i operaház bolgár énekesnője.

dsc_03232.jpg

Szonja Joncseva élete és karrierje úgy indult, mint minden későbbi operaénekesnek. Gyermekkorától tanult énekelni és zongorázni Bulgária második legnagyobb városában. Tizenévesen azonban szokatlan módon egy bolgár televíziós show-műsor házigazdája lett, ahol a rockzenétől a klasszikusig minden műfaj képviseltette magát. Az idei évadot a New York-i Metropolitan pedig már Szonja Joncseva főszereplésével indította.

Péntek éjszaka nagyszabású tűzijátékkal ért véget az

Operafesztivál első napjának hivatalos programja.

fotó: F. Kaderják Csilla

minap.hu

A fesztivál programja a képre kattintva látható!