Operatív törzs: 990 idősotthont már fertőtlenítettek (+videó)

2020.05.23 11:46

Németh Szilárd, a honvédelmi tárca államtitkára részleteket árult el az új honvédségi állások betöltésének feltételeiről. A törzs napi tájékoztatóján az is kiderült, idehaza is elérhető a favipiravir, de vannak vele problémák.

35 fővel, 3713-ra emelkedett a Magyarországon regisztrált koronavírusosok száma, közülük az elmúlt huszonnégy órában 6-an meghaltak, így az elhunytak száma már 482 fő. Jó hír viszont, hogy a gyógyultak száma (1655) meghaladta az aktív esetszámot (1576), a betegek közül viszont 21-en még mindig súlyos állapotban vannak. Az operatív törzs e számok ismeretében tartotta meg szombaton is szokásos tájékoztatóját.
 
 
Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes a tájékoztatón elmondta, a honvédok őrzik Magyarország biztonságát. Beszámolt arról, a katonák már több mint 990 idősotthon fertőtlenítését hajtották végre.
 
Idézte Orbán Viktort, aki bejelentette a közfoglalkoztatotti létszámkeret kétszeresére növelését és a honvédségi intenzív toborzását.
 
Erről a miniszterhelyettes részleteket is elárult:
 
  • 18 és 55 éves jelentkezőket várnak, akik elveszítették a munkájukat és vállalnak egy hat hónapos kiképzést, a lakóhelyükhöz minél közelebb
  • jelentkezni a toborzóirodáknál és a kormányhivatalokban lehet, erkölcsi bizonyítvánnyal
  • a hat hónapos kiképzés napi 8 órás, a szombatok, a vasárnapok és az ünnepnapok szabadok, az étkezés és az utazás ingyenes
  • a kiképzés vége eskütétel, utána bárki elmehet, ha szeretne, de folytathatja egy újabb 6 hónapos kiképzéssel, szerződéssel.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője a tájékoztatón elmondta, nő a fertőzöttek létszáma, de ő is rögzítette, hogy a gyógyultak száma már magasabb az aktív fertőzöttszámnál.

 
A határátkelőkön kiegyensúlyozott a forgalom, és további 5 határátkelőt nyitottak meg, a tranzitforgalom pedig még további nyitásra számíthat a jövő héttől.
Új szabály, hogy magyarok Ausztriából beléphetnek az országba úgy, hogy négy napnál nem régebbi, negatív PCR-teszteredményük van.
Az applikációs távellenőrzéssel kapcsolatban elmondta, 948-an használják a mobilos alkalmazást.
Az elmúlt 24 órában már csak 239 alkalommal kellett ellenőrizni, hogy otthon mindenki betartja-e a hatósági házi karantén szabályait.

Index - Videó - Szlávik János: Már a nyáron megkezdhetik a vakcina ...

Dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa elmondta:
Kiemelt fontossága van a járvány alatt, hogy a koronavírusos betegeket mivel tudjuk kezelni. Mi alkalmazunk korábban más betegségek ellen használt gyógyszereket, vírusellenes gyógyszereket, biológiai terápiákat és a plazmaterápiát, ami hasznosnak bizonyul a betegek kezelésében. Magyarországon is elérhető egy 2014-ben Japánban influenza ellen törzskönyvezett készítmény, a Favipiravid, amit a kínai orvosok alkalmaztak sikerrel és már itthon is elérhető. Ez a közepesen súlyos betegek számára hatékony gyógyszer, ami csökkenti a betegség lefolyását, hamarabb tűnik el a vírus a szervezetből és különösebb mellékhatása nincsen, megakadályozza, hogy a betegség lefolyása súlyosabb legyen. A Favipiravid egyetlen hátránya, hogy nagy mennyiségben nem szabad beszedni és terhesség alatt nem alkalmazható. 
 
A legújabb állatkísérletek erősen biztatóak a tekintetben, hogyha majmokat fertőzünk meg a koronavírussal, akkor a gyógyulás után ezeket az állatokat nagyon hosszú ideig nem lehet újra fertőzni a vírussal. Ez rendkívül jó hír az oltóanyag kísérletek számára, mert azt mutatják, hogy jó úton járnak, hiszen ha az oltóanyagok képesek a szervezetben antitest választ kiváltani, az nagy valószínűséggel meg fog minket védeni egy következő fertőzéstől. Jelenleg három olyan oltóanyag kísérlet van, aminek az eredményei biztatóak. Valószínűleg a háromból fog az leső igazán hatékony oltóanyag létrejönni. Korábban arról volt szó, hogy már nyáron tízmilliószámra fognak gyógyszert gyártani. Itt arról van szó, hogy még a tesztek lezajlása előtt óriási mennyiségben halmoznak fel oltóanyagokat és amennyiben a tesztek eredményei pozitív eredménnyel zárulnak, akkor azonnal óriási mennyiségben áll a világ számára rendelkezésre a hatékony oltóanyag.  
 
A fejlesztés gyorsaságával ugyanakkor vigyázni kell. 1966-ban egy erős vírus elleni vakcinakísérlet kapcsán elhibázták a kezdeti teszteket, elsiették a teszteket és kiderült, hogy azok, akik megkapták a kísérleti oltást, azoknál sokkal súlyosabb volt a betegség lefolyása, mint azoknál, akik nem kaptak oltást. Nemsokára nyár lesz, bízom benne, hogy akik megtehetik el fognak tudni menni szabadságra, utaznak – mondta Dr. Szlávik János, főorvos.
 
Kérdések
 
- A kubai kormány egy más betegséghez használt gyógyszert alkalmaz a kezelésnél, mi erről a véleményük?
 
- Elképzelhető, hogy a súlyos eseteken segít.
 
- 21-en vannak lélegeztetőgépen, milyen állapotban vannak?
 
- Már a kezdetek óta jellemző, hogy lélegeztetőgépre idős, krónikus betegek kerülnek. De nekik is jó a gyógyulási esélyük.
 
- Az osztrák lazítással hányan élnek?
 
- Egyelőre nagyon kevesen. Egyelőre a mentesítési kérelmet többen nyújtják be, mint ahányan PCR-teszteredménnyel a határon jelentkeznek.
 
- Mit javasolnak a légúti beteg óvodások szüleinek?
 
- Maradjanak otthon a gyermekek. Az asztmások is.
 
- Ausztriából mikor lesz további könnyítés?
 
- Tárgyalnak a felek. A kormány azonnal rendeletet fog alkotni, amint lehetséges.
 
- Hogy dől el, hogy közterületi intézkedésnél mihez kezdenek a rendőrök?
 
- Az eset összes körülményét mérlegelve döntenek. Fontos körülmény, hogy ismétlő cselekményről van-e szó.
 
- Sorra nyitják a határokat az európai országok. Meddig maradnak még a magyarok karanténba vonulási szabályai?
 
- A 14 nap kötelező karantén szabálya marad. Van kivétel: a határ menti munkavállalók esetében, valamint a tanulók esetében. És ismert az osztrák határon lévő 4 napos PCR-teszt szabály.
 
- Mennyire jellemző Magyarországon, hogy nem a tüdőt támadja, hanem vérrögök keletkeznek, illetve az érrendszerre megy rá?
 
- A koronavírus az egész testet támadja.

 


infostart.hu / napi.hu