Operatív törzs: a gyorstesztek 2,4 százaléka lett pozitív (+videó)

2020.12.01 13:03

Az elmúlt héten lezárult a célzott csoportos gyorstesztelés első köre, az óvodákban, iskolákban, idősotthonokban és az egészségügyi szolgáltatóknál. Az önkéntes tesztre 181506 fő jelentkezett, a tesztek 2,44 százaléka bizonyult pozitívnak - hangzott el az operatív törzs mai tájékoztatóján.

 

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az elmúlt héten lezárult célzott csoportos gyorstesztelés első köréről elmondta még, több ezer tesztelőcsapat több mint 10 ezer helyszínen végezte a mintavételt,  a 181 506 főből 2,44 százalék bizonyult pozitívnak.
 
A bölcsődei dolgozók 79 százaléka vett részt a tesztelésben, 1,8 százalékuk volt pozitív. Az óvodai dolgozók 74 százalékát tesztelték, a pozitivitás 2,3 százalék volt. Általános iskolákban 73 százalékos részvétel mellett 2,3 százalék, a szociális intézményekben 3,73 százalékos volt a pozitivitás. Szakképző intézetekben 64 százalékos részvétel mellett  2,6 százalék volt a pozitivitási arány.
 
Az egészségügyi dolgozók közül 10222 vettek részt, 1,96 százalékos pozitivitást mutattak ki a tesztek.
 
A második kör már elkezdődött, aki teheti, éljen a lehetőséggel - mondta György István, álhírnek nevezve azt az állítást, amely szerint retorzió éri azt a személyt, aki nem veti alá magát a mintavételnek.
 
Elmondta még, hogy az operatív törzs döntött arról, hogy a következő körben az államigazgatásban az ügyfélszolgálatokon dolgozók körében folytatódik a tesztelés. Az egyetemisták kirendelése a velük való egyeztetés alapján történt, szállásukat, étkezésüket biztosították, megkapták  az NNK által előírt védőfelszerelést, és kollektív biztosítást kötöttek rájuk.
 
Keddi statisztika
 
3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 221 073 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 977 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 64 802 fő, az aktív fertőzöttek száma 151 294 fő. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az elhunytak 23 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. 7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen.
 
Müller Cecília országos tisztifőorvos hozzátette, a 181506 elvégzett teszt adatát most vezetik át egységesen a koronavirus.gov.hu oldalra.  Elmondta, a mára elhunytak között a legfiatalabb 27, a legidősebb 98  éves volt.
 
A tisztifőorvos kiemelte, hogy az adatokat mindig a helyén kell kezelni. Előfordulhat például, hogy a gyógyultak száma nem kiegyenlített, mert az egészségügyi szolgáltatók szakaszosan vezetik ki a gyógyultakat a rendszerből. Az igazolt fertőzöttek számát azonban folyamatosan regisztrálják.
 
A piacon megjelent egy olyan gyorsteszt is, amely az influenzavírust különíti el a koronavírustól, illetve  az influenzavírus típusát is el tudja különíteni. Ezeknek a teszteknek a megbízhatóságát még vizsgálni kell.
 
Megismételte, nagy a terhelés az egészségügyi intézményekben, ezért mindent el kell követnünk, hogy elkerüljük a fertőzést. A mára elhunytak között a legfiatalabb 27 éves volt, a legidősebb 98.
 
A 48. heti szennyvízmintákat elemezve Miskolcon csökkent a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, Békéscsabán, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron  nem változott, Szombathelyen pedig nőtt.
 
A koronavírus-oltásra vonatkozó kérdésre Müller Cecília azt mondta, az előzetes igényeket a hamarosan elérhető vakcinainfo.gov.hu  oldalon lehet majd regisztrálni. Egyelőre Magyarországon nem áll rendelkezésre oltásra alkalmas vakcina, úgyhogy senki nem késett le semmiről - hangsúlyozta a tisztifőorvos türelmet kérve..
 
A regisztrációra az igények felmérése miatt van szükség, ha korlátozottan lesz elérhető a vakcina, akkor figyelembe kell venni a prioritási listát, első körben mindenképpen az egészségügyi dolgozók kapnak belőle.


mti.hu / koronavirus.gov.hu / 24.hu / napi.hu