Operatív törzs: amennyiben gócpont alakul ki valahol, ott el fogjuk rendelni a kijárási tilalmat

2020.03.22 15:17

Az operatív törzs sajtótájékoztaóján Szlávik János is részt vett, aki beszámolt a betegek állapotáról. Az orvos elmondta, hogy jelenleg 49 beteget ápolnak, közülök 7-en szorulnak intenzív ápolásra a Szent Lászlóban. A két legutóbb elhunyt személy, egy 65 éves és egy 75 éves magyar nő, más alapbetegséggel is küzdöttek.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa
 
Fotó: Kovács Attila / mti.hu
 
Szlávik elmondta, hogy az intenzív osztályon ápoltaknak valami más betegségük is van, a kórházban ápolt betegek felénél ez a betegség nagyon gyenge, enyhe tünetekkel jár- köhögés, enyhe fulladás, magas láz, végtagfájdalalom.
 
Ha tovább fokozódik a láz és köhögés, intenzív szakaszába lép a betegség, innentől kell lélegeztető gépet használni.
 
Szlávik ismertette, hogy 6 embert nyilvánítottak teljesen gyógyultnak. Bevezették az otthoni gyógyulás folyamatát is - akiknek enyhe tüneteik vannak, otthonunkban, 2 hetes folyamatban ápolhatóak. Ha tüneteik erősödnek, akkor természetesen kórházi ápolásuk is biztosítva lesz.
 
Szlávik megerősítette, hogy az idős embereknek otthon kell maradnia- ő maga is rengeteg idős ember látott a piacon, utcán.A gyermekeknél nagyon ritka a súlyos megbetegedés, enyhe tüneteket produkálnak.
 
Müller Cecília elmondta, hogy 131-re emelkedett az igazolt fertőzések száma- ez egy további 28 fős emelkedést jelent. A megbetegedési szám napról napra emelkedni fog, ő is hangsúlyosan felhívja az idősek figyelmét arra, hogy vigyázzanak magukra.
 
Az idősek védelme érdekében egy letölthető plakát jelenik meg a koronavirus.gov.hu oldalon, amit szabadon ki lehet nyomtatni és tenni a lakókörnyezetben.
 
 
 
Müller hangúlyozta, hogy az idősek nem fertőznek- bárki fertőzhet, minden életkorban vírushordozóvá válhatnak az emberek. Az időseket a rájuk leselkedő veszélytől féltik, a fiatalok és a társadalom részéről pedig nagyobb empátiát kér ehhez.
 
Mindenkinek meg kell tenni a maga dolgát, mindannyiunkra nézve kötelezőek azok a szabályok, amelyek a megbetegedést lassítják.
 
Az otthoni karantén alapvető higéniés szabályairól is beszélt: az otthoni karantén azt jelenti, hogy nem hagyja el az otthonát a karanténba lévő, ha nem egyedül él, akkor pedig különítse el magát.
 
Müller szerint otthon is gyakran kell kezet mosni, elkülönítve kell kezelni az evőeszközöket, ha van rá lehetőség, külön mellékhelyiséget érdemes használni.
 
Lakatos Tibor elmondta, hogy jelenleg a belépő személy-és teherforgalom zavartalanul zajlik, a kilépő forgalomnál vannak még kisebb-nagyobb várakozások, folyamatosan dolgoznak azon, hogy gördülékenyen menjen ez is.
 
3945 ember van hatósági házikaranténban, 84 személlyel szemben szabáysértési feljelentést kezdeményeztek. Az üzletek nyitvatartását is rendszeresen ellenőrzik.
 
Az ITM úgy döntött, hogy a lejáró útiokmányok a veszélyhelyzet lezárultát követő 15 napig érvényesek lesznek, ezért nem kell a meghosszabítás miatt utazni. A diákigazolványokat is meghosszabbítják, hogy ne kelljen ezért se az iskola épületébe bejutni- tájékoztatott Lakatos.
 
Mohács polgármestere bejelentete Facebookn, hogy a település gócponttá vált. Újságírói kérdésre Müller Cecíila elmondta, hogy ez nem felel meg a valóságnak, az egész ország területén egyenletesen eloszlik a fertőzöttek aránya.
 
Lakatos elmondta, hogy továbbra sem terveznek lezárásokat és kijárási tilalmat, ugyanakkor ha gócpontok alakulnának ki, akkor meg fogják hozni ezeket a döntéseket.
 

Az ATV és más médiumok kérdésére, hogy Szegedi Tudományegyetem egyik vezetője/orvosa is elkapta a koronavírust, aki a múlt héten Ausztriában volt síelni, Müller Cecília elmondta, hogy a hír igaz, bárki megfertőződhet. A szegedi orvos esetében elvégezte a járványügyi szolgálat a szükséges kontakt-kutatásokat, már több mint 120 laboratóriumi mintavétel zajlik, az érintettek házikarantéban vannak, a vizsgálat jelenleg is zajlik. 
 
 
(Közben a szegedi orvos közleményt adott ki, itt olvasható. https://www.atv.hu/belfold/20200322-megszolalt-a-koronavirusos-szegedi-orvos-rektor)
 
Újságírói kérdésre elmondta Lakatos, hogy köszönik a felajánlásokat, ugyanakkor el kell mondania, nincsen anyagi korlátja a védekezésnek, hiszen felülről nyitott egészségügyi alap van. Ami nehezíti a beszerzést, az a kialakult nemzetközi helyzet, mert mindenki ezeket keresi most a piacon.
 
Lakatos újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy nem a fertőzöttek száma, hanem azok területi elosztása befolyásolja azt, hogy le kell-e zárni egy adott területet.
 
Arra vonatkozó kérdésre, hogy javasolnak-e bizonyos árkorlátozásokat a kormánynak, hogy a rászorulók is hozzáférjenek a keresett termékekhez, Lakatos elmondta, hogy tájékozódnak ezen ügyekben, de nem feladatuk döntést hozni, a gazdasági akciócsoport és az illetékes minisztérium feladatkörébe tartozik.
 
Arra kérdésre, hogy indokolt-e munkavállalói igazolásokat kiadni, Lakatos ismételten megerősítette, hogy nem terveznek lezárást, ezért nem indokolt.
 
Lakatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem tud olyan magyarról, aki külföldön veszélyben lenne. Aki karanténban van, annak a hazajuttatásában nem tudnak segíteni, de jogi és más típusú ellátásában igen.
 
Müller szerint aki repülővel érkezik haza, az magánautóval térjen otthonába, és utána 2 hétig maradjon otthon.
 
Müller Cecília elmondta, hogy a tüdőgyulladásos betegeket különösen nagy figyelemmel kezelik- aki ismeretlen eredetű tüdőgyulladással kórházba kerül, attól automatikusan mintát vesznek. Viszont nem nőtt az utóbbi időben a tüdőgyulladásban megbetegedettek száma, ami az influenza szövődménye is lehet.
 
Arra a kérdésre, hogy babákkal lehet-e sétálni a szabadban, Müller azt mondta, hogy nincs kialakult immunrendszerük, de védettségük van az anyától, de azért azt javasolja, ha lehet, inkább az erkélyen szellőztessék meg a babákat.
 
A marokkói miniszterrel érintkezett körében megtörtént a második mintavétel is, mindegyik kontaktszemély esetében negatív lett- tájékoztatott a tisztifőorvos.
 
mti.hu / atv.hu