Operatív Törzs: az aktív fertőzöttek harmada szorul csak kórházi ápolásra (+videó)

2020.05.18 12:04

Az elmúlt 1-2 nap mérsékelt, de egyértelmű emelkedést hozott a járványügyi számadatokban, ezért változatlanul fontos az alapvető szabályok betartása. Résen kell lenni, hogy a fertőződések száma továbbra is kedvező legyen - fogalmazott Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján. Elhangzott, hogy a fertőzöttek 14 százaléka egészségügyi dolgozó.

 

Hétfőre 3535-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma,  aktív fertőzött 1673 fő. Eddig a regisztrált gyógyultaké 1400 főre nőtt, a fertőződéssel összefüggésben elhunytak száma 462 -re gyarapodott, az utóbbi 24 órában 11-en haltak meg. Az elhunytak jellemzően krónikus betegek voltak, közülük csak nagyon keveseknél nem tártak fel alapbetegséget - mondta Müller Cecília. Főként a 60, de még inkább a 80 feletti korosztályból szedett áldozatokat a megbetegedés,
 
Változott az kórházi kezelést igénylők aránya, mostanra az aktív fertőzöttek egyharmadára csökkent az arányuk, jelenleg 568-an vannak kórházban, 46 fő szorul lélegeztetőgépre.
 
Az elmúlt 1-2 napon mérsékelt, de egyértelmű emelkedést látni a járványügyi számadatokban, ezért változatlanul be kell tartani az alapvető szabályokat. Folyamatosan követjük a járványügyi adatokat, résen kell lenni, hogy a fertőződések száma továbbra is kedvező legyen- fogalmazott a tisztifőorvos.

 

 


Akkor mától hol mi van érvényben?
 
Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központ munkatársa megismételte a már a hétvégi Közlönyben megjelent szabályokat, miszerint mától az ország teljes területén kivezették a kijárási korlátozásokat, így a fővárosban az összes üzlet nyitva tarthat, a vendéglátó üzletek kerthelyiségeiben is megengedett a tartózkodás, nyitva tarthatnak a fürdők, állatkert, a vallási események is megtarthatók, a felsőoktatási kollégium látogatása még nem megengedett. Június 15-től a 200 fő alatti családi rendezvények, temetés, esküvő is megtarthatók.
 
Vidéken mától a vendéglátó helyek belső területén is megengedett a vendégek tartózkodása, és az ételek elfogyasztása, a zárt részében az ott dolgozók kötelesek a szájat eltakarni, védelmi távolságtartásról intézkedni. A szálláshelyek fogadhatnak vendégeket. Június 1-től a családi rendezvények, temetés, esküvő 200 főig megtartható a védőtávolság megtartásával, zenés szolgáltatás biztosítható.
 
Közös szabály az ország teljes területére tartósa:
 
  • tömegközlekedési eszközökön, illetve az üzletekben védelmi eszközöket kell viselni
  • védőtávolságot be kell tartani (másfél méter)
  • üzletekben életkori idősávokat be kell tartani.
 

napi.hu / portfolio.hu