Operatív Törzs: Egy nyolchónapos, vírusfertőzött csecsemő is meghalt Magyarországon (+videó)

2021.04.08 14:39

Vérmérgezésben elhunyt egy nyolchónapos csecsemő, akit előzőleg megfertőzött a koronavírus - jelentették be az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. 

 
A meningococcus baktérium okozta vérmérgezésben meghalt egy nyolchónapos csecsemő Magyarországon. Ám mivel előzőleg a családban megjelent  koronavírus az ő szervezetét is megtámadta, ezért az eljárásrend miatt az elhunytat a koronavírus áldozatai között szerepeltetik - jelentette be Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos nem közölt további részleteket, így nem tudtuk meg, hogy melyik településen és melyik intézményben történt a haláleset.
 
A tisztifőorvos utalt rá, hogy rendkívül gyors lefolyású a meningococcus baktérium terjedése, azt megállítani nem lehet, ezzel párhuzamosan a koronavírus a csecsemő még fejletlen immunrendszerét is megtámadta. Tehát nem a vírus miatt halt meg, de a vírus áldozatai között szerepel - ismételte meg.
 
Müller Cecília bejelentette, hogy a jövő héten várhatóan 28800 adag Janssen vakcina érkezik. Az AstraZeneca oltóanyagának beadását folytatjuk, követve az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlásait. Egyébként a hazai adatok is azt támasztják alá, hogy nincs többlet trombózisos megbetegedés, a vakcinát biztonsággal lehet használni. 
 
Nem tudjuk, hogy hol tartunk a járvány 3. hullámának a tetőzésében" 
 
- tette hozzá.
 
Beszámolója szerint a fertőzöttek száma országosan csökkenőben van, Budapesten az előző, 12. héthez képest a 13. héten 27 százalékkal kevesebb esetet regisztráltak. Baranyában, Jász-Nagykun-Szolnokban és Zalában viszont 1-15 százalékos emelkedés volt. Az átlagéletkor 46 év a betegeknél, az új fertőzöttek 54 százaléka nő. A még mindig nagyon sok áldozat és általában is a sok fertőzött (mintegy 250 ezer fő) miatt a tisztifőorvos azt mondta: azok sem dőlhetnek hátra, akik már a második adag oltást is megkapták, a járványügyi szabályok betartása mindenkinek kötelező.
 
A rendőrség az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 466 személlyel szemben, a kijárási tilalom be nem tartása miatt 200 fővel szemben intézkedett. Tegnap 6200 főnek rendeltek el házi karantént, így összesen jelenleg 46612-en vannak otthoni zárlat alatt. 

 


forrás: koronavirus.gov.hu / mfor.hu