Operatív törzs: marad az idősek vásárlási idősávja

2020.05.16 12:09

Ma is tájékoztatott az operatív törzs a magyarországi koronavírus-helyzetről. A tájékoztatón megszólalt Novák Katalin és Szlávok János is, a budapesti korlátozásokkal kapcsolatban délután várható döntés és bejelentés.

 
 
Szlávik János: a járványgörbe Magyarországon stabil
 
Szlávik János,  a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője arról beszél a tájékoztatón, hogy reménykedünk benne, hogy az új koronavírus ugyanúgy eltűnik majd, mint annak idején a távol-keleti SARS, vagy a közel-keleti MERS. De az is előfordulhat, hogy évről évre visszatérő lesz, vagy az is megtörténhet, hogy egész évben velünk marad a járvány és különböző gócpontokban megjelenik majd.
 
Ma már Magyarországon is elérhető egy Japánban kifejlesztett gyógyszer, ami az enyhe betegeken segít és elérhető egy amerikai gyógyszer, amit a súlyos betegeken lehet alkalmazni. Jól halad az immunterápia, több beteg életét sikerült megmenteni és ígéretes a vérplazma-terápia is, több beteg van, aki a plazmaterápiának köszönhetően gyógyultan távozhat hamarosan - mondta el a kezelésekkel kapcsolatban.
 
Reménykedünk a vakcina kifejlesztésében, egyes vélemények szerint már ősszel lehet hatásos vakcina, de legkésőbb tavasszal. Elsőként a veszélyeztetett csoportok és az egészségügyi dolgozók kaphatják meg a védőoltást. 
 
A járványgörbe Magyarországon stabil
 
- tette hozzá Szlávik János.
 
Maradnak a bolti idősávok
 
Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeletese a védelmi intézkedések második üteméről beszél, amelyek Budapest kivételével egész Magyarországra kiterjednek. A vendéglátó egységek zárt részében is lehet már tartózkodni, fogyasztani. A másik jelentős változás, hogy a szálláshelyek fogadhatnak vendégeket, az itt üzemeltetett vendéglátó helyekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak. 
 
Júniustól az esküvők, családi rendezvények 200 főig megtarthatók lesznek, vendéglátóhelyeken, szálláshelyeken is.
 
A tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben tovább fennmaradnak a védelmi intézkedések és az idősávokra vonatkozó korlátozások. 
 
716 regisztrált felhasználója és 579 aktív felhasználója van a héten bevezetett mobiltelefonos alkalmazásnak (Vírusradar) - tette hozzá Kiss Róbert.
 
 
Novák Katalin is részt vesz a tájékoztatón
 
 
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is részt vesz a mai tájékoztatón, a családbarát gondolkodásról, a családbarát politikáról beszél. Erről szól az is, hogy a kormány úgy döntött, hogy visszavezeti a 13. havi nyugdíjat - tette hozzá.
 
Bővítik a jogosultak körét, mintegy 150 ezer emberrel több kap majd 13. havi nyugdíjat, mint a korábbi szabályozás alapján és nem lesz felső plafonja, teljes havi összeget kap mindenki. 
 
A Gyes-és Gyed támogatások határidejét meghosszabbította a kormány, a veszélyhelyzet végéig kapja az is, akinek lejárt volna. A családtámogatások igénylésére buzdít Novák Katalin.
 
A Diákhitel Pluszt már több mint nyolcezren igényelték. Június elsejétől a fiatalok mellett az otthon lévő kismamák, és gyerekekkel otthon maradó nagyszülők is igényelhetik az ingyenes kresztanfolyamot és a nyelvtanfolyamokat. 
 
A 66. napot éljük a veszélyhelyzet kihirdetése óta. Szeretnénk segíteni a gyermekek felügyeletében, a nyári táborozásban, megszületett az a döntés, hogy a napközis nyári táborokat engedélyezzük, meg lehet kezdeni ezek szervezését, meghirdetését - tette hozzá Novák Katalin.
 
Délután várható bejelentés Orbán Viktortól
 
Gál Kristóf, az ORFK szóvivője kezdi a tájékoztatót a friss adatok ismertetésével. Orbán Viktor ma reggel virológus szakértőkkel konzultált délelőtt, jelenleg pedig az operatív törzzsel konzultál és várhatóan még ma délután bejelenti a Budapesttel kapcsolatos intézkedéseket - közölte.
 
A védekezés második szakaszban vagyunk. Hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések lépnek életbe, a Budapestre vonatkozó szabályok kialakításában a kormány megvizsgálja a fővárosi polgármesterek javaslatait is, erről ma délután várható döntés.
 

mti.hu / portfolio.hu