Operatív Törzs – Minden intenzív ágy mellett dolgozó ápoló és orvos speciális maszkot kap

2020.03.23 11:35

Ma a szokásoktól eltérően nem délután, hanem már délelőtt 11 óra után elkezdődött az operatív törzs sajtótájékoztatója. A rendkívüli tájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt, aki komoly gazdasági bejelentéseket tett.

Orbán Viktor

12 napja hirdettük ki a rendkívüli jogrendet amire azért volt szükség, mert a koronavírus ellenszerét kereső tudósok azt mondják, az ellenszer még nincs meg, de ha meg is találják, hosszú idő lesz, mire elérhető lesz mindenki számára. Dönteni kellett, hogy várjunk, vagy cselekedjünk – mondta Orbán Viktor. A szokásos jogrend mellett nem lehetett volna hatékony védekezést megszervezni, ezért hirdették ki a veszélyhelyzetet.
 
Katonai, rendőri, egészségügyi és társadalmi védekezés zajlik Magyarországon. A vírus terjedésének három szakaszához igazították a lépéseket is. Az egyéni fertőzéseket elhagytuk, a csoportos fertőzések idején vagyunk és rohamléptekkel közeledünk a tömeges megbetegedések felé.
 
167 azonosított fertőzött van, melyeket laboratóriumi körülmények között erősítettek meg. Fontos lenne tudni, hogy valójában mennyi fertőzött van. Becslések készültek, a tényleges betegek száma jóval nagyobb, mint az igazolt betegeké. Pontos számot még nem mondhatott a miniszterelnök, aki szerint a becslések egyelőre túl tág határok között mozognak
 
108 hordozó van, vagyis még nincsenek tüneteik, 27 beteg van, 9 nagyon súlyos beteg intenzív osztályon fekszik.
 
Hét halálos áldozat van, mindannyian súlyos betegségekben szenvedtek, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, daganatos betegség. Átlagéletkoruk 69 év volt.
 
 • 1 millió500 ezer orvosi maszk van
 • Speciális maszkból: 129 ezer,
 • lélegeztetőgépből: 2560 áll rendelkezésre
 • 20 millió pár gumikesztyű van.
 
Egyelőre keleten lehet utánpótláshoz jutni, 10 rakományt vár Magyarország.
 
A magyar egészségügy kapacitásai:
 
 
66906 kórházi ágy van és 257 tábori kórházi ágy
65 év alatti orvosok száma: 19431
4312 rezidens
690 utolsó éves orvostanhallgató
1005 kiképzett egészségügyi szakdolgozó van
Minden intenzív ágy mellett dolgozó ápoló és orvos speciális maszkot kap kedd reggeltől.
 
A többi orvos sebészeti maszkot kap, az emberek, akiket koronavírus gyanújával bevisznek, azonnal sebészeti maszkot kapnak.
 
Orbán Viktor megköszönte az egészségügyben dolgozók munkáját.
 
Rendőri vonal:
 
Alapesetben csak magyar ember léphet be az országba.
 
A hazaigyekvő, de nem magyar emberek csak a kijelölt humanitárius folyosón, felügyelet mellett és meghatározott időben haladhatnak át az országon.
 
A teherforgalom biztosított a határokon, a személyforgalmat ellenőrzik.
 
A rendőrök feladatai folyamatosan növekednek. Fokozatosan növelni kell a képességeiket:
 
– 65 év alatti bevethető egyenruhás: 70275 fő
 
Őnkéntesek, polgárőrök végszüksége setére: 46573 fő, fegyver nélkül, de gyakorlattal, fegyelmezettséggel
 
139684 főt lehet igénybe venni rendfenntartásra a következő katonai képességekkel együtt:
 
Katonaság
 
Határvédelem és felkészülés a rendőrséggel való együttműködésre és a létfontosságú magyar vállalatok segítésére.
 
 • 23950 hivatásos katona
 • 9381 tartalékos
 • 10 ezer feletti öt éven belül leszerelt katona
 
 
Gazdasági INTÉZKEDÉSEK:>>>>> látsd később külön cikben!
 
 
Müller Cecília
 
Orbán Viktor bejelentései után Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt a tudnivalókról:
 
A következő napokban exponenciális növekedésnek indul a megbetegedések száma, napokon, vagy egy héten belül megkezdődik a tömeges megbetegedések időszaka.
 
Minden megyében van már beteg, sokan lehetnek, akik már fertőzöttek, de még nincsenek tüneteik. Ez aggodalomra nem ad okot: 80 százalékos esély van rá, hogy könnyen átessen a betegségen aki megfertőződött. Vannak kockázatos csoportok: a krónikus betegek.
 
Müller Cecília szerint sokkal kevesebb idős ember van az utcán és elmaradnak a csoportosulások, ezért a tiszti főorvos köszönetet mondott, valamint azoknak is, akik önkéntes karanténba vonultak.
 
Ez az egyidőben megbetegedettek számát csökkenteni tudják.
 
Újabb módszereket vetnek be:
 
Ilyen a mentők segítségével elkezdődött mintavétel lehetőség: azoktól vesznek mintát, akik gyanúsak, de ahhoz, hogy ne történjék betegmozgás, ezért, ha a háziorvos gyanúsnak véli a bejelentett esetet, a mentőkkel és szakorvossal való konzultáció után döntenek a beteg állapotáról, és megszületik a mintavétel, ha szükséges. A mintát a mentők kijelölt egysége szállítja a kijelölt laborba.
 
Készülnek tervek arra, hogy biztosítsák a betegellátást: minden egészségügyi intézmény készül a kapacitás-bővítésre a középsúlyos és az intenzív osztályra szorulók megfelelő ellátására.
 
Folytatódnak a kutató tevékenységek is a gyógyszerkutatás és vakvinakutatás terén.
 
Lakatos Tibor,
 
az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője:
 
 • A határokon most komolyabb fennakadások nincsenek.
 • Teherforgalomban Rajkánál, Ártándnál, Csengersimánál vannak órás várakozások
 • Európában 188 magyar van karanténban a határainkon kívül: egy magyar Németországban, a többiek Ausztriában. Európán kívül 30 magyar van karanténban.
 • Hatósági házi karantén szabályainak megszegéséért 100 ember ellen indult eljárás
 • Az üzletek nyitvatartását is ellenőrizték, eddig 24 szabálysértés, 14 helyszíni bírság született
 • 11 csalási eljárás indult koronavírussal kapcsolatos megtévesztések miatt
 • 14 eljárás rémhírterjesztés, 12 esetben közveszéllyel fenyegetés miatt indult eljárás.
 
 
Kérdésekre adott válaszok:
 
Mikor érkeznek meg a lélegeztetőgépek, melyeket megrendelt a kormány? Válasz: a szállítás folyamatos annak mértékében, ahogy a beszerzések sikerülnek. Védőeszközökből biztosított az ellátás.
 
Kijárási tilalom kérdése: Polgáron részleges kijárási tilalmat rendelt el a polgármester, ez jogszerű? Válasz: az operatív törzs folyamatosan értékeli a helyzetet, az intézkedések hosszú időre szólnak, ezért alaposan mérlegelni kell, mikor kell ezeket bevezetni, és mikor válnak az állampolgárok életét ellehetetlenítő intézkedéssé. A polgármestereknek ilyen helyzetben vannak többletjogai, de minden intézkedés előtt kérjék ki szakemberek tanácsát.
 
Rémhírek témája: A rémhírterjesztés komoly károkat okoz, más állampolgárok hangulatát is kedvezőtlen irányba fordíthatják. Müller Cecília a fake news terjesztőket arra kérte, a rémhírterjesztésbe fektetett energiáik helyett inkább segítsék a hatóságokat és embertársaikat a megfelelő helyekről származó információk továbbadására.
 
Bolti korlátozások: egyelőre nem tervezik a boltok bezárását. Ha szükség lesz rá, a súlyosabb intézkedésekhez igazítják majd a boltok nyitvatartását is, de fontos hangsúlyozni: a lakosság ellátása mindenképp biztosítva lesz.
 
Külföldi diákok: Nem lehet a külföldi diákokat okolni a járvány terjedésével, nincs közük hozzá.
 
Mikortól lesz tömeges a megbetegedés: Ezt próbálják szakemberek modellezni itthon is, de a többi csak találgatás...
 
Mi lesz tömeges megbetegedések esetén? Válasz: Tömeges fertőzés esetén, ha gócpontok alakulnak ki, korlátozni kell az állampolgárok mozgását, a megelőzéssel arányos intézkedésekkel, úgy, hogy ne veszélyeztessék a lakosság ellátását.
 
mti.hu / blikk.hu / portfolio.hu