Operatív törzs: nincs tervben a kijárási tilalom elrendelése

2020.03.19 15:44

Továbbra is biztosított az áruforgalom Magyarország teljes területén – tette hozzá Lakatos Tibor.

 
Továbbra sem tervezi a kormány, – és az operatív törzs sem tett ilyen javaslatot – hogy kijárási tilalmat  ezessenek be, vagy lezárjanak egyes városokat és területeket – jelentette ki az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor elmondta, hogy eddig 3065 hatósági házikarantén elrendelésére került sor a bevezetés óta és 8293 alkalommal ellenőrizte ezek betartását a rendőrség. Hozzátette, hogy a rendőrök az üzletek bezárásával kapcsolatos rendelkezések betartását is ellenőrizték és hét esetben kellett bírságot, illetve kilenc esetben szabálysértési feljelentést tenni.
 
A rendőr ezredes itt ismét hangsúlyozta a hatósági házikarantén betartásának fontosságát. Elmesélte, hogy volt olyan eset is, amikor egy hölgy egy pénzintézetbe ment be és kérte a sor elejére engedését, mert hatósági karanténban van. Volt olyan is, aki azzal viccelődött egy rendelőben, hogy megszökött a karanténból, de kiderült, hogy „ez csak kacsa és az úr jó viccnek gondolta”. Lakatos Tibor az ilyen esetekkel kapcsolatban kijelentette: 
 
több ezer orvos, rendőr és nővér munkáját veszik semmibe, ha ilyeneket csinálnak”. 
 
Az ezredes elmondta azt is, hogy továbbra is biztosított az áruforgalom Magyarország teljes területén, mind a belföldi, mind a külföldről érkező áruszállítás akadály nélküli. Hozzátette: „ugyanakkor az ellenőrzések miatt megnő a határátlépésre való várakozás ideje”.
 
Ezzel kapcsolatban felhívta rá a figyelmet, hogy az éjszaka folyamán ugynevezett humanitárius folyosókon keresztül a szomszédos országok állampolgárai átutazhatnak, de ehhez biztosítani kell a környező országoknak hogy be is engedik az átutazókat. „Ha ez nem biztosított akkor nem fogjuk őket beengedni az ország területére” – jelentette ki Lakatos Tibor.
 
Elmondta azt is, hogy Szlovákia és Magyarország megyegyezett abban, hogy a határtól számított 30 kilométeren belül található munkahelyekre a szomszéd ország munkavállalói eljuthatnak. Mint kifejtette: „munkavállalói igazolással kell igazolni, hogy ezeken a területeken dolgoznak, így akadálytalanul el tudnak jutni a munkahelyekre”.
 
A járvány második szakaszába léptünk
 
Ismét emelkedett a vírussal igazoltan fertőzöttek száma, immáron 73 fő fertőzöttet tartunk nyilván – mondta el az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: ezeknek a betegeknek rendkívül különböző az állapotuk – „az enyhétől a súlyosig minden előfordul”. A legsúlyosabb állapotban lévők – szám szerint hatan – a Dél-pesti Centrumkórház intenzív osztályán vannak.
 
Müller Cecília elmondta azt is, hogy a WHO ma reggeli ajánlása szerint minden gyanús esetet javasolnak laborvizsgálat alá vetni, ugyanígy a velük szoros kontaktusban levőket is. A tisztifőorvos hozzátette: „Magyarországon a kezdetektől fogva így jártak el”. Hangsúlyozta, hogy a járvány második szakaszába léptünk, azaz csoportos fertőzések is megjelentek szerte az országban. „Már jó ideje nem csak importált eseteink vannak, hanem a vírus terjed tovább kontaktus során” – mondta.
 
Változás az eljárásrendben
 
Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy változtattak ez eljárásrenden, így aki fertőzés gyanújába keveredik, az ne menjen semmilyen rendelőbe, hanem hívja fel a háziorvosát. Amennyiben a háziorvos is úgy érzi, hogy az illető megbetegedhetett, akkor az Országos Mentőszolgálat segítségével kimennek a betegnek vélt ember lakására és ott csinálják meg a mintavételt, „így a beteg ne, csak a minta utazik”. Hozzátette, hogy „ennek a megszervezése jelenleg zajlik, de rövid időn belül realizálódik”. Ezeket a gyanús eseteket mindaddig fertőzöttként kezelik, amíg a laborvizsgálat be nem bizonyítja az ellenkezőjét. 
 
Ez azt jelenti, hogy innentől hatósági házikaranténban betegek is fognak tartózkodni, de csak azok, akiknél nincsen kórházi beavatkozást igénylő klinikai tünet – fogalmazott. Természetesen, ha valaki súlyos klinikai tüneteket mutat, akkor kórházi kezelésre van szüksége és az OMSZ elszálíltja a kijelölt intézménybe. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy ezekben az esetekben rendkívül fontos az egyéni felelősségvállalás.
 
„Ez óriási felelősségel jár, mert lesznek olyan honfitársak, akik laborvizsgálat által megerősítve pozitív mintát adnak, de az esetek 80-85%-a enyhe tünetekkel átvészeli a vírust, ezért nekik nem kell kórházba menni, ugyanakkor elkülönülten kell tartózkodniuk” – mondta. Ezzel kapcsolatban kifejtette: ha otthonukban maradnak, akkor a család ne maradjon velük, mert a fertőzés esélyét el kell zárni. Ha van rá lehetőség, akkor el kell különíteni a beteget a családtagoktól, de ha ez nem megoldható akkor továbbra is rendelkezésre áll az intézményi karantén lehetősége. 
 
A tisztifőorvos ismét hangsúlyozta a veszélyeztetettnek számító emberek izolálásának fontosságát. „Tisztelettel és újra kérem az idős és magas kockázatú embereket, hogy ne menjenek közösségbe, vagy háziorvosi rendelőbe. Maradjanak otthon és korlátozzák a mozgásukat minden lehetséges módon” – fogalmazott Müller.
 
A lényeg, hogy minél jobban késleltessük a tömeges megbetegedések megjelenését. Ez minden magyar állampolgár felelőssége – tette hozzá. A hatóságok és az egészségügy teszi a dolgát, de ha az államplgárok nem fogadják meg a tanácsokat, akkor óriási kockázatnak teszik ki magukat és a közösséget is – emelte ki Müller Cecília hozzátéve, hogy „ebben a szituációban nem  elfogadható sem a fegyelmezetlenség, sem a humorizálás, ennek nincs most itt a helye és ideje”.
 
mti.hu / mandiner.hu