Operatív Törzs tájékoztató: Kedden hatalmas adag Pfizer-vakcina jön Magyarországra (+videó)

2021.05.03 13:39

Holnap újabb nagy csomag Pfizer-vakcina érkezik, TAJ-szám nélküli itt élő külföldiek is regisztrálhatnak és a jövő héttől a 16-18 évesek is megkezdhetik az oltakozást - közölte hétfőn az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

 

 

Összesen 335 ezer Pfizer-vakcina érkezik kedden Magyarországra. Főleg a 2. adag beadására fogják használni, sok pedagógus is felveheti, erről külön sms-t is fognak kapni. Az oltásukra a hét végén kerülhet sor, hogy ne zavarják az érettséginél dolgozókat - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint már a Janssen-vakcinát is egyre több kis településen használhatják, az oltóbuszokon csak ilyet tartanak.
 
Bejelentése szerint a már regisztrált 16-18 éves korosztályt várhatóan a május 10-vel kezdődő időszakban kezdhetik el oltani, azt nem közölte, hogy melyik vakcinával. Elmondta még, hogy a Pfizer már beadta a kérelmét az európai hatóságokhoz is annak érdekében, hogy a 12-15 éveseket is beolthassák az általa kifejlesztett oltóanyaggal. Keddtől az itt élő, de TAJ számmal nem rendelkező külföldiek is regisztrálhatnak, az ő védelmük is fontos - fűzte hozzá. Egyébiránt hangsúlyozta:
 
Ne tessék válogatni a vakcinák között!"
 
Müller Cecília ismételten felszólított mindenkit, hogy tartsa be a járványügyi előírásokat és hogy akit érint, vegye fel a második oltást is. A védettségi igazolványnak nevezett okmányról azt mondta: az ügyfélkapun keresztül elektronikusan, a kormányablakoknál személyesen is lehet érdeklődni, ha valami gond van, például késik az okmány. Majd intőleg megjegyezte:
 
Ne várjuk, hogy a helyszínen azonnal megkapjuk az igazolványt!"
 
Röviden szólt a szennyvízben lévő vírusörökítő anyagokról is. Kiderült, hogy leállt a csökkenés, most országosan inkább stagnálásról lehet beszélni. Budapesten, Debrecenben és Szolnokon kis emelkedést mértek, Egerben, Kaposváron és Tatabányán pedig enyhe csökkenést.
 
A tisztifőorvos szerint még nem értünk a járvány végére, bár a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk. A friss járványügyi adatok megismétlése után részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak. 
 
A rendőrség a hétvégi összesített adatokat közölte az intézkedésekről. Ezek szerint 1966 fővel szemben a maszkviselés, 668 emberrel szemben a kijárási tilalom megszegése miatt kellett eljárni. Vendéglátó egységet nem kellett bezáratni, ám két házibulira is lecsaptak: az egyik helyen 21, a másikon 13 főt és mindkét helyen 1-1 fő szervezőt vontak felelősségre, ráadásul kábítószer használatra is fény derült.


forrás: koronavirus.gov.hu / mti.hu