Óraátállítás, húsvét: erre kell figyelni hétvégén, ha vonatra ül

2016.03.25 06:34

Másképpen járnak a vonatok a hosszú hétvégén a húsvéti ünnep miatt. Lesznek olyan szerelvények is, amelyeket érint a vasárnapi óraátállítás – hívta fel a figyelmet a MÁV.

Március 27-én, húsvét vasárnap az ünnepnapi, március 28-án, húsvét hétfőn a vasárnapi, március 29-én, kedden pedig a munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján húsvétkor nagyjából 200-250 ezer fizető utas választja a vasúti közlekedést. A legtöbb utazóra a tavaszi szünet utolsó napján, kedden számít a vasúttársaság: ezen a napon a helybiztosítással közlekedő vonatok átlagos kihasználtsága még a húsvéthétfőinél is magasabb.

Az ünnep idején a MÁV-START az összes rendelkezésére álló, üzemképes járművét felhasználja a szerelvényekhez. A helyfoglalások figyelembe vételével a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz pluszkocsikat is kapcsolnak – ígérik.

Azt javasolják, hogy aki teheti, még az ünnep előtt, elővételben vegyen vonatjegyet.

Pár hajnali vonatot érint az óraátállítás

A március 27-én, vasárnap kezdődő nyári időszámítás és az óraátállítás csak néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, a vasúti menetrendet emiatt nem kell módosítani.

A hajnali két óra előtt, Budapestről Szobra és Ceglédről Szolnokra induló egy-egy vonat a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkezik az állomásokra. Az eredetileg hajnali kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat pedig három órakor indítják el.

Az óraállítás érint Magyarországról induló, illetve ide érkező nemzetközi vonatokat is: a Dacia nemzetközi vonatok, a Corona IC, az Ister EuroNight, a Kálmán Imre EN, a Beograd gyorsvonat, a Metropol EuroNight, a Latorca IC és a Traianus-Bononia IC várhatóan egy órás késéssel éri el a budapesti, illetve a külföldi végállomását.

A MÁV-csoport honlapján és a helyi tarifával hívható MÁVDIREKT-en, a 06 (40) 49-49-49-es telefonszámon is kérhető tájékoztatás a menetrendről.

Az MVK Zrt. is készül a vasárnapi óraátállításra, március 27-én a villamosok egész éjjel 30 percenként, az éjszakai buszjáratok az alábbiak szerint közlekednek az óraátállítás éjszakáján, március 26-án éjszaka, illetve március 27-én hajnalban:

Téli időszámítás szerint közlekedő éjszakai járat:

        a Repülőtérről 01:07-kor, a Farkas Antal utcától 01:27-kor, illetve a Hejő-parkból 01:30-kor induló 14-es járat.

Nyári időszámítás szerint közlekedő éjszakai járatok:

         a Tiszai pályaudvarról 03:30-kor, illetve az Avas kilátótól 03:55-kor induló 31-es járat,

         a Szondi György utcáról 03:52-kor induló 1YÉ járat,

         a Repülőtérről 03:07-kor induló 35R járat.

hvg.huminap.u