Orbán 25 jelöltet cserélt le, és Budapesten szinte teljesen új csatársort küld a pályára (+ a teljes lista +videó)

2022.01.26 15:48

Összesen 25 egyéni választókerületben indít a 2018-as választáshoz képest új jelöltet a Fidesz-KDNP. Az ellenzék erős terepén, a fővárosban 18 körzetből 11-ben új embertől várja Orbán Viktor a reményt, öt megyében viszont senkit nem cseréltek le. Megvan, ki indul a vádlottak padján ülő jelenlegi fideszesek, valamint a korrupcióval gyanúsított Völner Pál helyett, és látszik az is, hogy több Sándor keresztnevű férfit indít a Fidesz, mint nőt.

 

Majdnem minden negyedik választókerületben lecseréli egyéni képviselőjelöltjét a Fidesz-KDNP: a 106-ból 24-ben más lesz a kormánypártok közös jelöltje az április 3-i választáson, mint akit 2018-ban indítottak. Van, aki annak ellenére kap új esélyt a bizonyításra, hogy négy éve veszített, és van olyan is, aki annak idején megnyerte a körzetét, mégsem őt indítják újra.
 
A 25 választókerületet érintő cserék majdnem felét Budapesten hajtja végre Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök: a 18-ból 11 körzetben állít rajthoz új embert a fővárosban, ahol a felmérések szerint az ellenzék szinte minden körzetben komoly győzelmi esélyekkel vág neki a választásnak. Budapesten kívül kevesebb a változás: 13 megyében volt 1-2 csere, 5 megyében pedig teljesen változatlan a jelöltlista a négy évvel ezelőttihez képest.
 
A Fidesz választmánya által jóváhagyott listáról kiderül az is, kit indítanak a büntetőügyekkel érintett – már bíróság előtt álló, illetve meggyanúsított – jelenlegi képviselők helyett.
 

 A Fidesz egyéni jelöltjei a 2022-es választásokon

 

Budapesten 18-ból 11 helyen van új jelölt
 
A főváros 1-es választókerületben az LMP-s Csárdi Antaltól már 2018-ban is kikapott Hollik Istvánnal nem próbálkozik újra a Fidesz, helyette Böröcz Lászlót indítják. Budapest 3-as körzetében (XII. kerület) Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter győzött ugyan négy éve, most mégis mást, Fürjes Balázs Budapest-ügyi államtitkárt indítják. Szintén egy győztest, Varga Mihály pénzügyminisztert cseréli le a főváros 4-es körzetében a Fidesz, helyette Gór Csaba ügyvédet indítja a II-III. kerületben. Meglepetésre szintén lemaradt a listáról az Orbán-család ügyvédjeként emlegetett Bajkai István volt erzsébetvárosi alpolgármester, aki helyett Budapest 5-ös körzetében Kovács Balázs Norbert volt zuglói önkormányzati képviselő próbál szerencsét a VI-VII. kerületben.
 
 
A VIII. és a IX. kerületet is érintő 6-os körzetben sem a 2018-as győztes, Kocsis Máté jelenlegi Fidesz-frakcióvezető indul újra, hanem a fővárosi kormányhivatalt vezető, a 2019-es polgármester-választáson Józsefvárosban veszítő Sára Botond. A XIV. kerületben, a 8-as körzetben a négy évvel ezelőtt az MSZP-s Tóth Csabától vereséget szenvedő Jelen Tamás helyett Borbély Ádámot indítja majd pártja. A kőbányai központú 9-es körzetben 2018-ban az MSZP-s Burány Sándor mögött csak második helyezést elérő György István sem indul újra, helyette Pap Sándort küldi csatába Orbán. Budapest 10-es körzetében 2018-ban a párbeszédes Szabó Tímeától kikapott Menczer Erzsébet helyett Bús Balázs volt óbudai polgármester indul a III. kerületben.
 
A IV. és XIII. kerületi 11-es körzetben a DK-s Varju László mögött 2018-ban második Zsigmond Barna Pál nem indul újra, helyette a volt újpesti polgármester, Wintermantel Zsolt indul a választáson. A XV. kerületi központú 12-es választókerületben sem a DK-s Hajdu Lászlóval szemben 2018-ban vereséget szenvedő László Tamás indul, hanem egy új jelölt, Pintér Gábor. Ahogy a 15-ös körzetben sem az MSZP-s Kunhalmi Ágnessel szemben 4 éve alulmaradt Kucsák Lászlóval próbálkozik újra a Fidesz, hanem Lévai István Zoltánt indítja. Bár a fővárosi változtatások listája terjedelmes, nem minden 2018-as vesztes jelöltjét cseréli le Orbán: A 17-es, csepeli körzetben Németh Szilárdot, a 18-as budafokiban pedig Németh Zsolt újra csatába küldi.
 
Tizenhárom megyében van változás
 
Nemcsak a fővárosra igaz egyébként, hogy nem automatikusan a korábbi győztessel vág neki ismét a választásnak a Fidesz. Ennek Bács-Kiskun megye 2-es választókerületében kényszerű oka van. Az egykori polgármester Zombor Gábor, aki 2010-től magabiztosan – 2018-ban 52,74 százalékkal – nyerte a körzetet a Fidesznek, tavaly ősszel bejelentette, hogy kiszáll a politikából, helyette Szeberényi Gyula, a város alpolgármestere indul. Baranya megye 1-es körzetében viszont 2018-ban Csizi Péter veszített Mellár Tamással szemben, és nem is kapott újabb esélyt, helyette Pécs fideszes önkormányzati képviselőjét – 2010-2014 közötti parlamenti képviselő – Kővári Jánost indítják. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es körzetében a 2018-as győztes Hubay György helyett az egykori miskolci alpolgármestert, jelenlegi önkormányzati képviselőt és miniszteri biztost, Kiss Jánost indítják.
 
 
A csalás és vesztegetés vádjával bíróság előtt álló Simonka György helyett is mást indít a Fidesz Békés megye 4-es választókerületében, Erdős Norbertet, az agrártárca államtitkárát. Talán egyetértett Orbán azzal, amit tavaly decemberben Simonka mondott, hogy szerinte a körzet nyerhető a Fidesznek, csak éppen nem vele. Az uniós pályázatok körüli befolyásolásgyanú miatt szintén bíróság előtt álló Boldog István helyett is egy új jelöltet, Herczeg Zsolt mezőtúri polgármestert indítja a Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es választókerületében. Ahogy a végrehajtói kar botrányához kapcsolódóan vesztegetéssel gyanúsított volt államtitkár, Völner Pál helyett is talált jobb jelöltet Orbán: Komárom-Esztergom megye 2-es választókerületében Erős Gábor esztergomi alpolgármester indul.
 
Csongrád-Csanád megye 2-es, szegedi központú körzetében a 2018-as győztes B. Nagy Lászlót lecserélte a Fidesz Mihálffy Bélára. Fejér megye, dunaújvárosi központú 4-es választókerületében a 2018-ban vesztes Galambos Dénest és a 2020-as időközi választáson szintén alulmaradt Molnár Tibort sem indítja újra a Fidesz, helyettük Mészáros Lajos neve szerepel majd a szavazólapon. Hiába győzött viszont 2018-ban az egri székhelyű, Heves megye 1-es körzetében Nyitrai Zsolt, lecserélték őt, és Pajtók Gábort indítja a Fidesz. A salgótarjáni központú Nógrád 1-es körzetben a jelöltség “családban marad”, mivel a 2018-as győztes Becsó Károly helyett a testvérét, Becsó Zsoltot, a 8 évvel ezelőtti győztes indítja a Fidesz.
 
Pest megye 2-es választókerületében az utóbbi két választáson győzni tudó Csenger-Zalán Zsoltot nem indítja újra a Fidesz, hanem Ausztráliába küldi nagykövetnek, így helyette elindulhat Budakeszin, Pest megye 2-es választókerületében Szél Bernadett-tel szemben Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkár. A szentendrei központú Pest megye 3-as választókerületben sem a 2018-as győztest, Hadházy Sándort indítják, hanem Vitályos Esztert. Hiába nyert a tapolcai székhelyű Veszprém 3-as választókerületben 4 éve Fenyvesi Zoltán, itt Navracsics Tibort indítja helyette a Fidesz. Zala megye 2-es választókerületében sem Manninger Jenő újrázhat, hiába győzött, 2018-ban, mert helyette Nagy Bálintot indítja a Fidesz.
 
Érdekesség, hogy 2018-ban is 6 nő volt a Fidesz-KDNP egyéni jelöltjeinek listáján, és most is 6 van, ami az összes jelölt körülbelül 6 százaléka, ennél még Sándor keresztnevű férfiból is többet indítanak, mert belőlük 7 van.
 
hvg.hu
 
          
 
rt.hu