Orbán a Bildnek: Jó lenne, ha hátszelem lenne a magyar sajtóban

2019.05.24 08:08

Nekik már nem mondja, hogy önként függesztették fel az EPP-tagságot.

Orbán a Bildnek: Jó lenne, ha hátszelem lenne a magyar sajtóban
 
Interjút adott a Bild német napilapnak Orbán Viktor. A beszélgetés leirata a miniszterelnök honlapján olvasható.
 
Orbán elfogadhatatlannak nevezi, amit az osztrák szabadságpárti alkancellár, Heinz-Christian Strache mond a napokban nyilvánosságra került felvételen, és hozzáteszi, Strache ezzel elvesztette az emberek bizalmát.
 
 
 
A Bild kérdezi Orbánt arról is, hogy az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát. Érdekes, hogy Orbán itt - a belpiacos szöveggel ellentétben - nem állítja, hogy ők maguk, önszántukból függesztették volna fel a tagságot. Viszont azt mondja, hogy ezt a skandináv és a Benelux-államok tagpártjai érték el, és "politikai hülyeség" volt az EP-választás előtt. Megismétli, hogy Manfred Weber csúcsjelöltségét ezért sem támogatja, és azért, mert gyenge vezető, aki "már nem konzervatív". A Néppártot ettől függetlenül politikai otthonának tekinti, ám nem zárja ki a szövetséget Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel a választás után.
 
A sajtószabadság szűkülését firtató kérdésre Orbán Viktor azt válaszolja, hogy ezen a vádon Magyarországon "mindig jót nevetnek az emberek". Szerinte őt a média minden felületén élesen kritizálják, pedig vágyik arra, hogy egyszer "hátszele legyen a médiában". Felsorolja az ellenzéki orgánumokat, köztük a legnagyobb tévét (RTL Klub), a legnagyobb hírcsatornát (ATV), a legnagyobb napilapot (Népszava) és hetilapot (HVG), valamint a legnagyobb bulvárlapot, a Blikket.
 
Bild / miniszterelnok.hu / hvg.hu