Orbán bejelentette: Trócsányi helyett Várhelyi Olivér az új biztosjelölt

2019.09.30 22:28

A jogállamiság Magyarországon nem jogi, hanem becsületbeli kérdés - jelentette ki Orbán Viktor hétfő este, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfőjével, Antti Rinnével tartott közös sajtótájékoztatón. Ugyanakkor közölte: Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Magyarország uniós biztosának.

Fotó: Erdős Dénes

 

Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn megerősítette múlt heti döntését, amely szerint összeférhetetlenség van az eredeti magyar jelölt, Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között. A kormányfő kérdésre közölte: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke azt kérte tőle, jelöljön más biztost.
 
A miniszterelnök erre azt felelte: "különleges helyzetben" van, tekintettel arra, hogy Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője volt az EP-választáson, és előre jelezték, hogy biztosjelöltként számítanak rá. Ez a lista 53 százalékot kapott, "azt gondoltuk, ez egy erős demokratikus legitimáció lesz, és ez megkönnyíti a bizottság elnökasszonyának és az EP-nek a döntését is", de ez nem így történt - fejtette ki.
 
"Nem utasítottam el az elnökasszony kérését, de abba nem mehetek bele, hogy bárki más, például az EP válogasson magyar politikusok közül a magyar nép helyett" - közölte a kormányfő, aki ezért - mondta - egy technokratát jelölt a posztra, nem pedig egy politikai delegáltat.
 
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
 
Mint korábban megírtuk, a nemrég újraválasztott finn miniszterelnök nem barátkozni jött Magyarországra, hanem többek között éppen erről a témáról tárgyalni, mivel a finn elnökség az egyik fő célkitűzésének tekinti a mechanizmus kidolgozását.
 
A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón a kötelező udvariassági körök után Antti Rinne azt mondta, elkötelezettek amellett, hogy az új uniós költségvetési ciklusban a támogatások odaítélésénél legyen szempont az is, hogy egy tagállam hogy áll a klímavédelem, a bevándorlás ügyéhez, milyen a jogállamiság állapota az országban. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor sem zárkózott el egy ilyen mechanizmus elől, de azt mondta, már most is léteznek szabályok, melyek feltételekhez kötik a pénzek folyósítását, ha egy állam rosszul működik, akkor ezeket vissza lehet tartani, így „nem érti, miért kell újra feltalálni a kereket, de ha lesz egy pontos, kiérlelt, leírt javaslat, megfontolják.
 
Szintén kérdésre válaszolva Orbán Viktor „fake newsnak” nevezte, hogy uniós pénzek jutottak volna vejének, Tiborcz Istvánnak. Annti Rinne ezzel kapcsolatban azt mondta, szerinte az EU-ban megvan a hatékony ellenőrzési mechanizmus a pénzek helyes felhasználására. 
 
nepszava.hu / mti.hu