Orbán elárulta, mi várható, ha tömegessé válnak a fertőzések (+ a teljes interjú)

2020.03.20 08:35

A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott szokásos reggeli interjújának központi témája a héten bejelentett gazdaságélénkítő intézkedések és a koronavírus-járvány volt. 

Folyamatos a maszkok gyártása...
 
Fotó: mti.hu
 
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban a napokban bejelentett gazdaságélénkítő intézkedésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: az volt a cél, hogy minél kevesebb ember veszítse el a munkáját és minél több munkahely maradjon meg. Véleménye szerint 
 
ha munka van, minden van."
 
Úgy vélte, a legjobb, ha a mindennapi élet példájából indul ki az intézkedések meghozatalakor. A legtöbb ember attól fél, hogy elveszíti a munkáját, otthon kell maradnia, nem tudja fizetni a hitelét, elvész a fedezet és végül tönkre megy az élete, elveszíti azt, amit az elmúlt 10 évben elért. Orbán szerint mindettől most nem kell tartani, az intézkedések eredményeként megmarad az anyagi biztonsága, nem fogja elveszíteni az otthonát. 
 
A miniszterelnök vázolta azt is, mi várható, ha tömegessé válnak a fertőzések Magyarországon. 
 
Fotó: Mohai Balázs / mti.hu
 
"Fontos, hogy addigra már a betegség lefolyásával foglalkozó munkacsoport a lehető legtöbbször kommunikáljon a lakossággal, a betegség várható tüneteivel, lefolyásával kapcsolatban." - mondta Orbán Viktor. 
 
Szerinte az a probléma, hogy nincs ellenszer, vakcina a koronavírus ellen. Van egy gyógyszermódosítással foglalkozó munkacsoport, melynek fő feladata, hogy a piacon található gyógyszerek módosítása. "Él a remény, hogy már meglévő gyógyszert tudunk úgy módosítani, hogy az legalább a tüneteket enyhíteni tudja" - bizakodott a kormányfő. Hozzátette: ezzel párhuzamosan új gyógyszerre irányuló fejlesztések is zajlanak. 
 
Második fontos dolog, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges egészségügyi kapacitások. Ha megnő  a fertőzöttek száma, akkor több embernek lesz szüksége kórházi intenzív ellátásra is, amihez ágyak, felszerelések, lélegeztetőgépek kellenek: "ezek felhízlalása zajlik most." Mivel az intenzív kezelésre szoruló fertőzöttek nagy arányban az idősebb korosztályból kerülnek ki, Orbán ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az idősek próbálják megérteni, hogy otthon kell maradniuk, mivel ők a leginkább kitettek a fertőzésnek. 
 

 
mfor.hu