Orbán elégedetlen, Vajna hatalmasat bukhat

2018.10.03 14:49

Nemcsak médiaérdekeltségeit, hanem akár kaszinóit is elveszítheti Andy Vajna. A Népszava értesülései szerint legalábbis a filmügyi kormánybiztosról egyre több olyan hír lát napvilágot, hogy a pálya szélére kerül.

Fotó: Youtube
 
Már a nyáron felröppentek hírek arról, hogy Orbán Viktor nem elégedett a filmproducerből kaszinómilliárdossá és médiacézárrá vedlett filmügyi kormánybiztossal, akitől elvehetnek tőle területeket. A TV2 nem tudta felvenni a versenyt az RTL Klubbal, ráadásul a lap informátorai már arról beszéltek, hogy nem csak „talicskázzák, de egyenesen teherautókkal hordják ki” a pénzt a csatornától. Ezzel is összefügghet az a terv, hogy a TV2 csatornái Mészáros Lőrinchez kerülhetnek.
 
Aztán még augusztusban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, hogy a kormány a jövő évtől jelentős forrásokat biztosít annak érdekében, hogy a magyar történelem fontos eseményeit, illetve meghatározó alakjait bemutató tévéfilmek születhessenek:
 
Fontos, hogy a magyar filmipar két lábra álljon, a nemzeti önazonosság-tudatot megerősítő, a magyar történelem egy-egy szeletét bemutató, a kor igényeinek megfelelő alkotások születhetnek.”
 
Mindez alighanem erős kritika és egyúttal feladott lecke is Vajna számára, aki 2011 januárja óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos. Feladata „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása”. A 168 Órának nemrég éppen ezen, eddig a nyilvánosság előtt meg nem fogalmazott kritikák kapcsán Bozóki András volt kultuszminiszter azt mondta: – Gondolom, éppen azért elégedetlenek Vajnával, mert nem készült az ő kurzusuknak megfelelő életrajzi film mondjuk Tiszáról, Prohászkáról, Horthyról vagy más, számukra emblematikus szereplőről. A filmművészet nem lehet provinciális, ráadásul az emberek annyiféle forrásból nézhetnek ma már filmeket, hogy csak a központi propaganda kedvéért nem fognak olyan mozira jegyet venni, ami nem érdekli őket. Ez szerintem a kultúra fogalmának teljes félreértése.
 

Vajnának állítólag azt is felróják, hogy politikailag nem annyira elkötelezett, mint amennyire az általa betöltött pozíciókban elvárható lenne. Talán épül a kormányzati médiaholding, Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója felügyelheti majd a kormányközeli sajtóorgánumokat. Bejegyezték a Kaposvári Törvényszéken a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, ez lenne a médiabirodalom kulcsa majd.
 
Beolvadhat a holdingba a jelenleg Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Echo TV, a Karc FM, a Matolcsy Ádám tulajdonába tartozó Origo, valamint a Vajna érdekeltségébe tartozó Retro Rádió. Vajna médiaportfóliójának sorsa egyébként is bizonytalan.
 
Papíron a filmügyi kormánybiztosé a TV2 mellett a Lapcom Zrt. is(amely két megyei lap mellett a Borsot adja ki), ráadásul éppen kedden új vezérigazgató került a Vajna által tavaly megszerzett cég élére. A Lapcomot az októbertől kinevezett Kovács Tibor vezeti. Mint közölték, „Andreas Merz vezérigazgató saját döntése alapján távozik a Lapcomtól és az üzleti élettől, családjával külföldre költözik." A Lapcom honlapja szerint a zrt. lapkiadó üzletágához tartozik a Bors és a Kisalföld, illetve Délmagyarország napilapok. Piaci és kormányzati források is állítják: a vezetőcsere szintén Mészáros Lőrinc „közeledését" jelezheti előre, így nemcsak Vajnát túrhatja ki a felcsúti gázszerelő, de egyúttal az összes megyei lapot is bekebelezheti.
 
A Népszava szerdán arról írt, hogy az átszervezések nagy vesztese Vajna lehet, aki alól már elkezdték Mészáros Lőrinchez szervezni a médiumait. A napilap egyik forrása úgy fogalmazott,
 
valószínűleg teljesen ki lesz optimalizálva a rendszerből, akár a kaszinóit is elveszítheti.”
 
Szó esik a cikkben Vaszily Miklósról is, őt korábban a TV2-vel is szóba hozták, mégis az Echo TV-nél kötött ki, a lap forrása szerint a formálisnál szélesebb körű feladatai lesznek, a teljes holdingot „gatyába kellene ráznia”.
 
168ora.hu