Orbán először szólt idén az ő népéhez

2017.01.13 09:52

Meg kell akadályozni azokat a brüsszeli kísérleteket, amelyek a migrációval kapcsolatos nemzeti hatáskörök elvonását célozzák. És  meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a magyarok minden közéleti szereplőről tudhassák, kicsoda ő, és honnan kapja a pénzét. Az MTI híradása szerint nagyjából ezekről beszélt a miniszterelnök, vagyis: új elem nemigen akadt a beszédben, a migránsozás és a civilezés jegyében folyt a látszat ellenére ( ült riporternek minősített emberi lény a stúdióban, aki néha úgy tett, mintha kérdezne)  egyoldalú diskurzus. Talán Trump lelkes dícsérete ( "vagányabb" amerikai politika) hozott  némi új szint a mondanivalóba.

fotó: Bruzák Noémi mti.hu

 

Átláthatóságot!
 
A kormányfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában - a civil szervezetekre vonatkozó "kérdésre" - azt mondta: olyan világban élünk, ahol a befolyásolási kísérletek gyakoriak minden országban és majdnem minden ország részéről.

A legfontosabb, hogy minden magyar állampolgár tudhassa minden közéleti szereplőről, hogy kicsoda, honnan - külföldről vagy Magyarországról - kapja a pénzét, és ha külföldről, támasztanak-e vele szemben elvárást. Átláthatóságot akarunk - jelentette ki Orbán Viktor, és nincs az a megveszekedett demokrata, aki ebben ne értene egyet a miniszterelnökkel.


"Nyíltan szembemegyünk" az Európai Unióval

Nemigen szolgált meglepetésként, hogy folytatódik a kormány elszánt küzdelme Brüsszellel, Orbán tájékoztatása szerint az egyik migrációs, a másik gazdaságszervezési kérdésekben várható. Meg kell akadályozni azokat a brüsszeli kísérleteket, amelyek a migrációval kapcsolatos nemzeti hatáskörök elvonását célozzák - szűkítette a kört a kormányfő. Ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy a kormány döntött az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról, amivel nyíltan szembemegyünk az Európai Unióval.

A másik "csatáról" azt mondta, Brüsszel egyre jobban bele akar szólni gazdaságszervezési kérdésekbe, például energiaárakba, adókba, bérekbe. Szerinte azonban el kell érni, hogy ez ne történhessen így.


Rezsicsökk

A rezsicsökkentés-mantra  egyszer már bevált egy választás előtt, így a kormányzati kommunikációs guruk szerint nyilván érdemes újra előbányászni, csipetnyi harcos elemet hozzáadva, említette is a beszédben Orbán Viktor, emígyen:

A rezsicsökkentés megvédésére azért van szükség, mert a tervezett energiaunió megtiltaná az állami árszabályozást, ami pedig azt jelentené, hogy meg kell szüntetni a rezsicsökkentést.

Lázadás éve

Ez már ismerős.  A miniszterelnök tájékoztatása szerint a lázadás éve praktikusan azt jelenti, hogy az EU nemzetei fellázadnak az ellen a brüsszeli politika ellen, amely folyamatosan, hol nyíltan, hol suttyomban, hatásköröket akar elvonni a nemzetállamoktól. Orbán itt hivatkozott Francois Fillon francia jobboldali elnökjelöltre, akinek a programja szerinte egy lázadási program, mert például a migráció ügyében fellázad az eddigi közös európai menekültpolitikával szemben. A nyugati okoskodások mögött az áll, hogy savanyú a szőlő - mondta Magyarország miniszterelnöke, nem először kinyilvánítva, hogy mennyire nem kedveli az értelmiségi habitust, a gondolkodást, egyeztetést, kompromisszum-keresést, megfontoltságot.

A nyugatiak ugyanis ahhoz voltak szokva - folytatta Orbán Viktor -, hogy megmondták a közép-európaiaknak, hogyan kell modernnek, sikeresnek lenni, kapitalizmust, piacgazdaságot építeni, és mi a demokrácia. Aztán most ők sikertelenek, az ő számaik rosszak, a mieink meg jók, aminek az az oka, hogy mi másképp csináljuk, mint ők.

Ahelyett, hogy Nyugaton szembenéznének a valósággal, inkább ideológiai okokból folyamatosan erőltetik a saját régi lemezüket - csépelte tovább a hanyatló Nyugatot a nagy és prosperáló nagyhatalom, Magyarország vezetője.


A jó hajléktalan szépen bemegy a mehelyre, és nem rontja a statisztikát holmi fagyhalállal

Orbán Viktor szóba hozta a rendkívül hideg időt, illetve annak következményeit, és arra kért minden hajléktalant, hogy vegye igénybe a menhelyeket. Hangsúlyozta, hogy több férőhely van a menhelyeken, mint amennyi hajléktalan.

Trump, a jófej... sőt vagány

A napokon belül hivatalba lépő új amerikai elnökről, Donald Trumpról is beszélt Orbán Viktor ( a magyar kormányfő már az amerikai elnökválasztási kampány idején nyilvánvalóvá tette szimpátiáját ) ezúttal azt találta mondani: más kultúrájú amerikai vezetés érkezik.

(Hogy senki ne gondolhasson valamiféle rasszista felhangra, sunyi célzásra Obama bőrszínére, származására - persze, ha nagyon akar, gondoljon, de az az ő dolga - meg is magyarázta)

Míg a leköszönő Obama-adminisztráció globalista volt, a következő nem az lesz, hanem egy vagányabb amerikai politika, amely nem köntörfalaz, nem bonyolítja túl a dolgokat. Szerinte az új attitűdhöz, viszonyrendszerhez az európaiaknak is alkalmazkodniuk kell majd.

A majdani amerikai látogatását firtató, sőt keménykedő kérdésre azt is közölte, nyilvános konkrétumok még nincsenek az útról.

nepszava.hu