Orbán fejében végleges a '18-as képviselő-lista, Simonkát nem engedi el, Mengyi Rolandot viszont igen

2017.01.13 08:13

Nem akarja elengedni Orbán Viktor a gyanús ügyekbe keveredett Simonka György kezét, aki a 2018-as választáson ismét a Fidesz egyéni képviselő-jelöltje lehet, mondták el az atv.hu-nak fideszes források. Mengyi Roland és Tiffán Zsolt nem kap lehetőséget. Dobogókőn a Fidesz-elnökség nagyrészt véglegesítette a 106-os listát. Kocsis Máté eldöntheti, akar-e jövőre ismét parlamenti képviselő lenni.

Orbán fejében végleges a '18-as képviselő-lista, Simonkát nem engedi el

Hivatalos lista még nincs, Orbán Viktor fejében viszont már szinte végleges a 2018-as választások fideszes egyéni képviselőinek a névsora. A Fidesz karácsony előtti, dobogókői elnökségi ülésén körzetről-körzetre végig is vették a 106 lehetséges indulót – erősítették meg az atv.hu-nak fideszes források, a miniszterelnök belső köröknek adott instrukciója szerint ugyanis a 2017-es évvel elindult a 2018-as kampány.

    Orbán semmit nem bíz a véletlenre, és nemcsak győztes szeretne lenni újra jövő tavasszal, ismét a kétharmados győzelem a célja – árulta el munkatársunknak az egyik elnökségi tag.

A hivatalosan még nem véglegesített Fidesz-KDNP jelöltek kiválasztása azért is fontos a miniszterelnök számára, mert a központi költségvetési pénzeket és az uniós forrásokat célzottan, az egyéni jelölt választási győzelmét megalapozva „irányítják” majd egy-egy körzetbe. Másrészt minimalizálni szeretnék a kockázatokat, azaz a lehetséges támadási felületeket.

Roland példája

Volt, aki idézte Orbán Viktornak a korrupciós botrányokkal kapcsolatos, zárt körben a Mengyi Roland-ügy apropóján korábban elhangzott figyelmeztetését: „Roland példája is azt mutatja, hogy akármit is tesz, mindenki saját magáért felelős.”

    Ezért is okozott némi meglepetést a fideszesek között is, hogy Dobogókőn az elnökségi ülésen nyilvánvalóvá vált, hogy Mengyi Rolanddal illetve a szintén korrupciógyanús ügyekbe keveredett Tiffán Zsolttal szemben Orbán Viktornak nem áll szándékában elengedni Simonka György kezét.

Így a dél-békési honatyának jó esélye van rá, hogy ismét a Fidesz-KDNP jelöltje legyen az Orosháza-Mezőkovácsháza körzetben.

Nem nyomoznak  

Az egyik fideszes vezető politikus arra hívta fel munkatársunk figyelmét, hogy a dobogókői kétnapos elnökségi ülés után, december 28-án tudatta Polt Péter legfőbb ügyész az LMP-s Hadházy Ákos egy írásbeli kérdésére válaszolva, hogy nem folyik nyomozás Simonka ellen.
„Simonka György országgyűlési képviselő, így az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 74.§-ának (1) bekezdése alapján személye ellen csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást folytatni. Simonka György országgyűlési képviselővel kapcsolatban a mentelmi jog felfüggesztését az ügyészség nem indítványozta” – írta a legfőbb ügyész.

simonka györgy

Simonka György

Vizsgálták

Ami azért meglepő, mert

    tavaly ősszel arról szóltak a hírek, hogy nyomozást folytat a Legfőbb Ügyészség Simonka György ügyével összefüggésben – legalábbis ezt állította Bod Tamás, az Együtt Békés megyei szervezetének elnöke, miután az ügyészség arról tájékoztatta, hogy „feljelentését – szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán – a központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás büntette miatt a fenti számon már folyamatban lévő bűnügyben vizsgáljuk".

A Simonkával kapcsolatos botrányt az robbantotta ki, hogy az országgyűlési képviselő saját unokahúgától bérli azt a 2600 négyzetméteres újkígyósi telket, amin két nagy háza van, állami támogatásból épített napkollektorokkal.  Másrészt a nevét a Mengyi Roland „Voldemort”-féle korrupciós üggyel is összefüggésbe hozta az LMP: Hadházy Ákos szerint ugyanaz a pályázatíró cég, a Public Sector Kft. dolgozott Dél-Békésben, mint amelyik Mengyi pályázatainál.

    A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány, amiben Simonka rokonai, és munkatársai bukkannak fel, 1,8 milliárd forintot nyert.

Simonka György viszont azzal reagált, hogy az egész ügy alaptalan, pusztán politikai lejárató kampány, ezért feljelentést tett rágalmazás és hamis vád miatt.

Belháború a Fideszben

Ráadásul úgy tűnik, Orbán Viktor szemet hunyt afölött is, hogy épp a korrupciógyanús ügyek miatt Simonka védelmére íródott Facebook „sorvezető” fideszes belháborút robbantott ki a békési fideszesek között, Gyula fideszes polgármestere és alpolgármestere is bírálta Simonka Györgyöt.

Az egyik Fidesz-kozeli szakértő azzal magyararázta munkatársunknak, hogy Simonka György kaphat még egy esélyt a miniszterelnöktől, hogy noha a fideszes szavazók és szimpatizánsok elvárják, hogy a visszaélések, a túl sok korrupciós ügy a Fidesz illetve a kormány körül ne maradjon következmények nélkül, Orbán Viktor példát statuál, de „nem akar túllőni a célon”. Azért sem, mert például

    a Publicus Intézet tavaly márciusi felmérése szerint a választók messze a Fideszt tartják a legkorruptabb pártnak. Ezt a negatív imázst nem szeretnék tovább rombolni, ezért csak s teljességgel védhetetlen ügyek szereplőit áldozzák be.

Így például egyáltalán nem kizárt, hogy Farkas Flórián is ismét képviselő legyen, pártlistás mandátummal.

farkas flórián

Farkas Flórián

Kocsis választhat

Arról már beszámoltunk, hogy Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője nem méretteti meg újra magát a Dunakanyarban: a váci választókörzetben, forrásaink szerint két KDNP-s államtitkár, Rétvári Bence és Soltész Miklós vetélkedik a körzetért. A frakcióvezető nyilván nem kényszerül a T. Háztól való búcsúra, listás helyet kaphat.

    Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szintén a Fidesz-KDNP egyéni képviselője lesz Nyíregyházán.

Annak ellenére, hogy Orbán Viktor egyik fontos szempontja, hogy ki milyen intenzitással mozgósított a tavalyi érvénytelenre sikerült kvóta népszavazáson, az atv.hu-hoz eljutott hírek szerint

    Kocsis Máté józsefvárosi polgármester választhat, hogy 2018-ban szeretne-e ismét a parlamenti képviselőségért indulni egyéni körzetben, vagy a következő évben a polgármesterségért száll ismét ringbe.

Azon hír kapcsán, hogy Gajda Róbertet, a Békés megyei kormányhivatal elnökét január 15-ei hatállyal felmentette Orbán Viktor, egy megyei fideszes azt mondta lapunknak, ennek oka az, hogy várhatóan ő is képviselő-jelölt lesz.

Csuhaj Ildikó
atv.hu