Orbán: Ideje kiépítene egy észak-déli tengelyt, és Szegedet összekötni Debrecennel és Miskolccal

2017.01.30 12:48

A kormányok és az önkormányzatok négy években, Szeged száz években számolja az idejét – jelentette ki Orbán Viktor Szegeden, aki 19 fejlesztésről tárgyalt Botka László polgármesterrel.

d_us20170130002.jpg

Egy hosszú és sikeres megbeszéléssorozaton vagyunk túl – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Szegeden, aki köszönetet mondott a meghívásért.

Míg az önkormányzatok és a kormányzatok négyéves ciklusokban gondolkodnak, Szeged városa száz években – fogalmazott.

Mint mondta: a fejlesztéseket illetően akarategyezés van a kormány és a város között. Célként említette, hogy Szeged regionális központtá váljon. Véleménye szerint a helyi adottságok ehhez rendelkezésre állnak.

Lesznek az országnak olyan forrásai, melyeket a magyar gazdaság állít elő, és melyeket regionális központok kialakítására fordítanak – hangoztatta a miniszterelnök, aki megemlítette azt is: elvittünk az utóbbi években 25 milliárd forintnyi adósságot.


A kormányfő azt is mondta, ideje kiépítene egy észak-déli tengelyt, és Szegedet összekötni Debrecennel és Miskolccal. Ez az M47-es négysávúsítását jelenti. Fejlesztenék a Szeged-Makó vasútvonalat is, illetve arról, hogy a kormány támogatja a szegedi reptéri fejlesztéseket, hogy azt ne minősítsék vissza.


Megállapodtak egy nagy élelmiszeripari, gyáripari beruházásról, valamint egy 200 hektárnyi ipari park létesítéséről. Egy inkubátorházat is építenek, valamint támogatják Szeged „okosvárossá” fejlődését, több közlekedési beruházást hajtanak végre, a többi közt egy kerékpáros és gyalogoshíd építését – tette hozzá.

A város visszakapja a Mars teret, ahonnan a Volán autóbuszai máshová „költöznek”, mindennek költségét a kormány állja. A Széchenyi tér átalakul, mégpedig a világháború előtti állapotába.

Botka László Szeged polgármestere elmondta: áttekintették a város fejlesztési koncepcióját.

Jelenleg 104 építési projekt folyik a városban. A forrás az a 34 milliárd euró, melyet az Európai Unió és a város biztosít. Ma 19 további beruházásról tárgyaltak. Utóbbiak nem csak Szeged város érdekeit szolgálják, hanem erősíti Magyarországot is a régióban – fogalmazott.

hirado.hu