Orbán: május végén visszaadhatjuk a parlamentnek a különleges felhatalmazást

2020.05.15 13:36

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást. A kormányfő erről pénteken Belgrádban beszélt az MTI tudósítása szerint, az Aleksandar Vucic szerb államfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu
 
A felhatalmazási törvényt március 30-án fogadta el a parlament kormánypárti többsége (és a Mi Hazánk politikusai, valamit a német nemzetiségi szószóló), másnap hatályba lépett. A felhatalmazási törvény lényege, hogy a veszélyhelyzet idején hozott, akár törvényeket is felülíró kormányrendeletek hatálya a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodhat.
 
Orbán elmondta, hogy a Magyarországon megalkotott különleges jogrend hatalmazta fel a kormányt és vezetőjét a járvány miatti súlyos, nehéz döntések gyors meghozatalára. A kabinet a felelősséget vállalta, a döntésekből pedig még két-három meghozatala van hátra – közölte.
 
A különleges felhatalmazás visszaadása után
 
mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért
 
– tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy értékelt: azok az országok, amelyek jó jogköröket adtak a kormányoknak, sikeresebben kezelték a járványválságot, mint azok, amelyek nem léptek ki a szokásos politikai döntésmechanizmusból.
 
24.hu