A Néppárt elnöksége keményen odacsapott, Orbán megadta magát

2017.04.29 12:25

Magyarország mindenben megfelel az Európai Bizottság kéréseinek - biztosította Orbán az Európai Néppárt elnökségét szombat délelőtt Brüsszelben. A Fidesz pártcsaládja kemény hangú közleményben is helyretette a magyar kormányt, szó lehetett a Fidesz tagságának felfüggesztéséről is.

A Néppárt elnöksége keményen odacsapott, Orbán megadta magát
Orbán Viktor elfogadta az Európai Néppárt elnökségének kérését, és biztosította a szombat reggeli egyeztetés résztvevőit arról, hogy Magyarország mindenben megfelel az Európai Bizottság kéréseinek a CEU-val kapcsolatoban. Mint arról beszámoltunk, az ülés előtt Manred Weber frakcióvezető újfent megfogalmazta kritikáját a magyar kormány civiltörvény-javaslatával kapcsolatban is.
 
Az Európai Néppárt hivatalos közleményt is kiadott az ügyben. Mint Joseph Daul néppárti elnökre hivatkozva írták: mindig is a párbeszéd hívei voltak, hogy a pártcsaládon belüli nézeteltéréseket rendezzék. Az elmúlt hetekben is fenntartották a párbeszédet a Fidesz vezetésével a felsőoktatási törvény ügyében, de az Európai Bizottságra is támaszkodtak. A bizottsági értékelést, a civil társadalom és tudományos közösség képviselőinek véleményét is megismerve azonban
 
arra jutott a néppárti vezetés, hogy a párbeszéd önmagában nem elegendő.
 
Daul szavai szerint "nyílt és őszinte" beszélgetést folytattak Orbánnal szombat reggel, és világossá tették, hogy a magyar hatóságoknak és a Fidesznek mindent meg kell tenniük, hogy a felsőoktatási törvény az Európai Bizottság kívánalmainak megfeleljen. A magyar miniszterelnök biztosította a Néppártot, hogy Magyarország így fog tenni.
 
fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
 
A Néppárt elnöksége "világosan üzent" Orbánnak és pártjának, a Fidesznek is, hogy nem fogadják el az alapvető jogok korlátozását, illetve a jogállamiság semmibevételét. Ez vonatkozik a tudományos szabadságra és az egyetemek autonómiájára is.
 
Az EPP azt akarja, hogy a CEU nyitva maradjon, a határidőket felfüggesszék, és megkezdődjön a párbeszéd az Egyesült Államokkal.
 
Közben a Reuters meg nem nevezett néppárti forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Orbánnak kilátásba helyezték, akár fel is függesztik a Fidesz tagságát a Néppártban, ha nem enged. Weber frakcióvezető ezt nem erősítette meg, de azt mondta,
 
nem marad következmények nélkül, ha a Fidesz kitart politikája mellett.
 
A hírügynökség tudósítása szerint Manfred Weber világos határt húz Orbán Viktor pártja, a Fidesz és a Jaroslaw Kaczynskihoz köthető lengyel Jog és Igazságosság között. Utóbbi nem is tagja az Európai Néppártnak, mint a frakcióvezető fogalmazott: "Orbán Viktor előnye az, hogy ő tagja a csapatnak, szót tudunk érteni vele. Kaczynski ezzel szemben azt csinál, ami tetszik neki."
 
Korábban az Európai Bizottság alelnöke is hasonlóan nyilatkozott a magyar kormánnyal kapcsolatban: Frans Timmermans ezzel indokolta, az aggályok ellenére miért nem indítanak a joggálamiság helyzete miatt is eljárást Magyarországgal szemben.
 
 
Hasonló véleményt fogalmazhatott meg a néppárti elnökségi ülésen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. A szintén a pártcsaládhoz tartozó politikus a Bruxinfo tudósítása szerint reményének adott hangot, hogy a magyar kormány a kitűzött, egy hónapos határidőn belül megválaszolja a bizottság által a héten felvetett aggályokat a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban.
 
A nemzeti konzultációval tűrhetetlen szintre ért az EU-ellenes retorika
 
A néppárti ülésén sem csak a CEU ügye kerülhetett szóba. Az EPP közleménye kitért a készülő civilellenes jogszabályra, valamint Orbánék nemzeti konzultációjára is. Azt írták, a nem kormányzati szervezetek fontos részei minden egészséges demokráciának, a társadalmat képviseik, és tiszteletet érdemelnek. Az Európai Néppárt világossá tette magyar partnerei számára, hogy
 
az Állítsuk meg Brüsszelt! kampány otrombán EU-ellenes retorikája elfogadhatatlan. A Fidesz évek óta tartó Európa-ellenes támadásai ezzel olyan szintet értek el, amit már nem tudunk tolerálni.
 
- fogalmaztak. A nemzeti konzultáció mélységesen félrevezető. Az Európai Uniót vízióval rendelkező néppárti képviselők alapították, "mélyen Európa-párti meggyőződést vallunk" - írták.
 
"Pont Orbán Viktort nem kell emlékeztetnünk arra, hogy a brüsszeli döntések az európai kormányok, valamint az Európai Parlament közös döntései. Közéjük tartozik a magyar kormány is, ahogy magyar képviselők is tagjai az Európai Parlamentnek."
 
Korábban a Fidesz EP-képviselői önkritikus elemeket sem nélkülöző levélben győzködték néppárti társaikat, hogy Orbán és köre igazából kompromisszumkész, Európa-barát társaság, még ha követett is el hibákat.
 
Fidesz: nincs itt semmi látnivaló!
 
Hasonlóan nyilatkozott a közmédiának Rogán Antal is: a Miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter azt fejtegette, az ülésen mindenkinek világossá vált, a Fidesznek az Európai Néppártban a helye.
 
Az MTI tudósítása sem említi a néppárti aggályokat. Manfred Weber mondataiból pedig azt a kijelentést idézi, hogy Orbán Viktor mindig kész volt tárgyalni, és "a végén mindig eleget tett az uniós szabályoknak." Ez hamarosan egészen más területen is kiderülhet: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte, hogy Magyarország a migránskvóták ügyében is maradéktalanul megfelel majd az Európai Bíróság döntésének.
 
EU-barátnak, az együttműködésre késznek mutatkozik a kormány a Miniszterelnökség által kiadott közlemény tanúsága szerint is. A Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető Havasi Bertalan által jegyzett közlemény szerint Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy nem kívánja bezárni a kormány "Soros György Budapesten működő Közép-Európai Egyetemét", ám "tényleges tevékenység nélküli, offshore-postaládaként működő felsőoktatási intézmények létét a magyar jogszabályok a jövőben sem engedik meg".
 
És ha eddig ez nem lett volna világos, Havasi Bertalan azt is egyértelművé teszi, hogy
 
a kormány által indított Nemzeti Konzultáció nem Európa-ellenes. Ellenkezőleg: azt a célt szolgálja, hogy közös erővel megreformáljuk az Európai Uniót, amely jelenleg sok tekintetben rosszul működik, és megújításra szorul.
 
Ennek részeként pedig azt kérte a közlemény szerint Orbán Viktor az EPP elnökségétől, hogy "a magyar családok számára komoly rezsinövekedéssel járó energiaunió tervezetét az Európai Bizottság vonja vissza."
 
hvg.hu
 

Orbán: a "stop-Brüsszel" nem Európa ellen van 

 
Az Európai Unióban Magyarországon a legnagyobb a tagság támogatottsága, és ebben az eredményben benne van a kormány munkája. A magyar kormány ugyanis Európa-párti - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben szombaton, az unióban maradó tagállamok rendkívüli csúcstalálkozóját követően magyar újságírók előtt.
 
 
Hangsúlyozta, nem enged azon véleményéből, hogy az unió rosszul működik és meg kell reformálni. Erről nyílt vitát, megbeszéléseket kell folytatni - mondta Orbán Viktor. Hozzátette, vannak olyan kérdések, amelyek veszélyesek a magyarokra nézve, ilyen a migráció és az Európai Bizottság rezsicsökkentést eltörölni akaró kezdeményezése.
 
A "Stop Brüsszel" nem Brüsszel-, nem Európa-ellenes indítvány, Magyarország azt szeretné, hogy ne változzon meg a tagállamok és a brüsszeli hatáskör közötti megosztás. Maradjon úgy, ahogy most van, a magyaroknak ez az érdekük - fogalmazott a kormányfő.
 
mti.hu
 
 

Nagy az egyetértés az Európai Unió 27 tagországa között a Brexit, a brit kilépési tárgyalások során folytatott irányelvekről. A mai csúcstalálkozó résztvevői mind megerősítették, hogy egységesen a bizottsági tárgyalódelegáció mögött állnak. 

 
Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, Donald Tusk az Európai Tanács elnöke és Michel Barnier, az unió Brexit-ügyi főmegbízottja olyan kiválóan előkészitették a tárgyalási irányelveket, hogy ezeket gyakorlatilag minden további nélkül elfogadhatjuk - mondta a csúcstalálkozóra érkezve Angela Merkel. A német kancellár megismételte azt, amit az unió már régóta leszögezett, hogy előbb a Nagy-Britanniában élő európaiak és az unióban élő britek helyzetéről kell megállapodni, majd a kiválás pénzügyeiről és majd csak aztán jöhet a jövendő kapcsolatok kialakítása. Hasonlóan nyilatkoztak a többiek is, de Christian Kern osztrák elnök egy újságírói kérdésre válaszolva azért olyasmit is elmondott, amelyet az uniós támogatásokból részesülő fejlettlenebb államok, például Magyarország nem szívesen hallanak. Most éppen a második legnagyobb európai gazdaság és főként a második legnagyobb nettó befizető hagyja el az uniót és ennek bizony következményei lesznek a költségvetésre is. Kern azt is jelezte, hogy az osztrákok nem fogják pótolni a kieső angol befizetéseket.
 
Nemes Gábortól Brüsszelből
kluradio.hu

És a legfontosabb

 
A rekordgyorsasság megzavarhatta a tudósítókat is, akik az elmúlt években hozzászokhattak ahhoz, hogy amikor beteszik a lábukat a csúcsra, akár 24 óránál is hosszabb várakozásra kell felkészülniük.
 
Most viszont hirtelen munka nélkül maradtak, így a Politico élő blogja már arról értekezett a csúcs kezdete után két órával, hogy 8 euróért steaket lehet enni körettel és itallal a Tanács épületében található étteremben.
 
És biztos forrásból megosztották azt is, eközben mit ebédeltek az állam- és kormányfők. 
 
Íme:
 
Előétel: Burrata tavaszi zöldségekből készült zselével
 
Főétel: Zsenge kacsa bébi tarlórépával
 
Desszert: Citrom moelleux vadszamóca sorbettel.
 
Egészségükre!
 
hvg.hu