Orbán: Miskolc nem tyúklépésekre készül

2015.04.21 14:22

„Se én, se a miniszterelnök nem vagyunk olyan emberek, hogy ha megígérünk valamit, akkor azt ne teljesítenénk” – ezt mondta Miskolc polgármestere, amikor kedden a miniszterelnökkel bemutatták a következő évekre tervezett fejlesztéseket. Kriza Ákos és Orbán Viktor autópályát ígértek az országhatárig Kassa irányába, valamint Miskolc-Tapolca fejlesztésének folytatását. Orbán szerint ezek nem tyúklépések.

Orbán Viktor és Kriza Ákos együttműködési megállapodást írtak alá Miskolc fejlesztéséről, ami kapcsolódik a kormány Modern városok programjához. A polgármester úgy látja, hogy olyat vállaltak most, amit biztosan be is tudnak tartani.

A megállapodásnak öt fejezete van: a Miskolc-Kassa gazdasági tengely fejlesztése, az Okos város program kiterjesztése, az iparterületek és a hozzájuk kapcsolódó közlekedés fejlesztése, a kutatásfejlesztés és innováció támogatása, azon belül a duális képzés kiterjesztése, valamint a turisztikai fejlesztések, például a Diósgyőri Vár fejlesztésének befejezése.

Kriza Ákos szerint a miskolc-tapolcai barlangfürdő korszerűsítésének első ütemét májusra befejezik, és az új diósgyőri stadionra is megvan a pénz.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón örömmel nyugtázta, hogy „derűs, nyugodt eseményen” vannak jelen, és „nincs feszkót eredményező pártpolitika”. Emlékeztetett, hogy a Modern városok programban 23 megyei jogú várossal kötnek szerződést. A megállapodások hátterét az ország gazdasága adja, pedig 4-5 éve Magyarország még olyan állapotban volt, amelyből könnyen Görögországban találhattuk volna magunkat – fogalmazott.

A miniszterelnök elmondta, hogy az ország határig nem autóutat, hanem autópályát építenek Kassa irányába, körülbelül 150 milliárd forintból, és várhatóan 2018-19-re, Kriza Ákos polgármesteri mandátumának végéig.

Orbán Viktor úgy látja, hogy a közbiztonság Miskolcon „értékelhető” állapotban van, és csak tovább javul majd a legalább 500 térfigyelő kamera üzembe állításával.

Az intermodális csomópont ügyében viszont nincs megállapodás, munkacsoport és tárgyalódelegációk felállításáról döntöttek, mivel kevesebb a rendelkezésre álló forrás annál, mint amennyit a városok kérnek erre a célra – magyarázta.

2017-re megvalósulhat Miskolc-Tapolca fejlesztésének második üteme is, amelyet a kormány 5 milliárd forinttal támogat. Orbán Viktor a Diósgyőri Vár fejlesztését értelmes beruházásnak nevezte, és jelezte, hogy annak 6 milliárdos költségéből 4,5 milliárdot a kormány áll.

A cél az, hogy mindenki léphessen előre, és ezekkel a lépésekkel Miskolc nem tyúklépéseket tesz – fogalmazott.

mti.hu