Orbán nem csak nagy lábon él, de ökológiai lábnyoma is jelentős

2019.09.21 09:18

Közösen tiltakozott az ellenzék a kormány klímapolitikája ellen Áder János köztársasági elnök rezidenciája előtt.

Gurmai Zita
 
A parlamenti frakciók képviselői, független országgyűlési képviselők és Déri Tibor, az ellenzék újpesti polgármesterjelöltje közösen vonultak a Sándor-palotához pénteken, hogy átadják a klímakatasztrófa megfékezéséről 
szóló határozati javaslatukat Áder János államfőnek.
 
A határozati javaslatot, amelyet az ellenzék az Országgyűlés elé is beterjesztett, Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, valamint Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármesterjelöltje vitte be a Sándor-palotába, ahol az elnöki hivatal főigazgatója vette át a dokumentumot.
 
Több képviselő is megdöbbenésének adott hangot, amiért az államfő pénteken egy klímaváltozással kapcsolatos rádióinterjúban a világ több országához viszonyítva Magyarország kisebb felelősségéről beszélt.
 
A Sándor-palota előtt tartott közös sajtótájékoztatójukon elmondták: azt szeretnék, ha Áder János a javaslatukban foglaltakat is képviselné az ENSZ hétfőn kezdődő klímacsúcsán.
 
A sajtótájékoztatón Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet, hogy Mészáros Lőrinc hatalmas jachtja annyi dízelt égetett el csak az elmúlt hónapban, mint egy személyautó egész pályafutása során.
 
Gurmai Orbán Viktor ökológiai lábnyomának méretére is felhívta a figyelmet:
 
 
Bizonyára nem kell bemutatni, mekkora ökológiai lábnyoma van annak a magán-repülőgépnek, amivel a miniszterelnök évente több alkalommal is futballmeccsre utazik
 
– mondta a képviselő, aki megemlítette, hogy hasonlóképpen nem környezetbarát a tömeges stadionépítés sem.
 
hirklikk.hu