Orbán: nincs a magyar rendszerben polgári engedetlenség

2017.06.16 09:56

Valaki mondja meg a miniszterelnöknek, hogy a polgári engedetlenségnek pont ez a lényege. Azok a civilek, akik nem tartják be az új törvényt, számíthatnak a retorzióra - mondta a kormányfő, aki szerint szeretünk Magyarországon élni és nem akarjuk, hogy az változzon. Az egyszerűen gondolkodóknak csak annyit üzen: még jobb lesz minden.

 

Szeretünk magyarok lenni, szeretünk Magyarországon élni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos rádióinterjújában, amikor Brüsszel és Magyarország különböző Európa-képéről kérdezték. A kormány szerint nem jó dolog, ha átalakul az Európai Unió, de ha a németek és a franciák szeretnének kulturális és társadalmi változást, akkor lelkül rajta, Magyarországot viszont hagyják ki ebből.

 

Senkit nem lehet ránk erőltetni

A kormány akkor sem változtatna ezen a politikán, ha sikertelen lett volna a nemzeti konzultáció, de így egy ország üzente Brüsszelnek, hogy a saját sorsa felől maga akar dönteni. Senki sem kötelezheti Magyarországot arra, hogy feladja az álláspontját - szögezte le a kormányfő a kötelező kvótáról szóló kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban. Orbán szerint egy egész népet nem lehet utasítani.

Ha a gát szivárogni kezd, előbb-utóbb áttör a víz - mondta az árvizekben edzett miniszterelnök arról, hogy akár be is fogadhatnánk 2000 menekültet, akkor nem lenne vita Brüsszellel sem, és egyébként sem küldenének, mert a kvóta egyelőre nem működik. Azzal kapcsolatban, hogy vezető német politikusok ostorozzák a kormányt, amiért az szembeszáll az uniós akarattal, Orbán azt mondta, Magyarország mindig megadta a tiszteletet Németországnak, így arra kérik a német politikusokat, hogy tegyék ugyanezt és ne vonják be Magyarországot a német választási kampányba.

 

A törvényt be kell tartania mindenkinek

A Velencei Bizottság összekeveri a politikát a joggal. Magyarország elismeri a jogi okfejtést, de a “politikai epeömlést” nem - összegezte a kormányfő a szerv kritikáját a civiltörvényről. Az USA elmarasztaló kommentárjáról Orbán annyit mondott, hogy sokkal szigorúbbak az ottani törvények, mire a riporter rátromfolt azzal, hogy az csak a politikailag aktív szervezetekre vonatkozik. A miniszterelnök szerint teljesen mindegy, hogy a külföldről finanszírozott civilek eddig is jól láthatóan és transzparensen közzétették, kitől mennyi támogatást kapnak. A billog, amit most kapnak, semmilyen negatív megítélést nem hordoz magában, a magyar emberek majd eldöntik, hogy kit támogatnak.

Mi az a polgári engedetlenség? Már megint balhézik pár liberális munkanélküli?

A polgári engedetlenség a demokrácia egyik fontos és régi eszköze. Több fajtája és fokozata van, Rawls-i értelemben például akkor van szükség polgári engedetlenségre, amikor más demokratikus eszközzel nem lehet elérni a helytelen döntés - ebben az esetben a civiltörvény - megváltoztatását. Jelenleg ez a gyakorlatban a félrement törvény be nem tartását jelenti.


Bővebben olvasson erről pont a TASZ-nál.


Azzal kapcsolatban, hogy a TASZ és a Helsinki Bizottság is polgári engedetlenséggel akarja felhívni a figyelmet arra, hogy hibás törvény született, Orbán elmondta: nem létezik ilyesmi a magyar rendszerben, a törvények mindenkire vonatkoznak, és számíthatnak annak betartatására.

 

Hova tart az unió?

Európának eddig nem sikerült eddig jó válaszokat adnia a kihívásokra: a kormányfő szerint van egy biztonsági kihívás, van külpolitikai és népesedési kihívás. Lépések persze történnek a megoldások irányába, de a következő években döntéseket is kell hozni. Az unió most arra vár, hogy fejeződjenek be az európai választások, hogy végre a nagy kérdések felé fordulhassanak a tagországok. A nemzeti konzultációt is direkt úgy állították össze, hogy az a jövő nagy kérdéseiről kérdezze meg a lakosság véleményét.

 

Mit lát ebből az átlagember?

Orbán szerint pontosan meg lehet állapítani, hogy merre tart Magyarország. A helyzet úgy áll - összegzi az egyszerű megoldást - hogy mindenkinek lesz béremelés, a családok minden támogatást megkapnak a gyermekvállaláshoz és a munkavállaláshoz. Azt pedig senki sem vitathatja, hogy nagyon rossz helyzetből jutottunk el egy nagyszerű állapotba.

 

Az andorrai égés

Engem már kevés dolog lep meg, nem ma kezdtem az ipart - mondta Orbán arról, hogy Bernd Storck marad. De most mégiscsak a mohácsi vész után vagyunk a kormányfő szerint, annyi a különbség, hogy a király nem fulladt bele a Csele-patakba, úgyhogy itt a lehetőség, hogy összeszedje a csapatait.

privatbankar.hu