Orbán nyíltan szembefordult Magyarország érdekeivel – Ujhelyi István

2017.01.27 15:44

Az MSZP alelnöke szerint Orbán Viktor elveszítette józan ítélőképességét, nyíltan szembefordult az európai közösséggel és benne Magyarország érdekeivel. Ujhelyi István úgy látja, a héten tartott brüsszeli rendezvényeken a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy élére kíván állni azoknak az EU-ellenes, populista és illiberális erőknek, amelyek nem egy esetben a putyini hatalom anyagi támogatásával az európai közösség szétverésén dolgoznak.

A szocialista párt európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatón azt mondta, Orbán Viktor néhány éve még lelkes, liberális és uniópárti volt. Most viszont egy köztörvényes autokrata, aki orosz rulettet játszik Magyarország kárára - fogalmazott, azt firtatva, hogy kinek az érdekében politizál a magyar miniszterelnök. "Ezen a héten az uniót gyengíti, a jövő héten Putyin ölébe ül" - összegezte véleményét.

A kormányfő azon kijelentésével kapcsolatban, hogy Donald Trump amerikai elnök megválasztásával engedélyt kaptunk arra, hogy magunkat tegyük az első helyre, Ujhelyi István azt mondta, a magyar érdek mindig az első, eddig sem volt ez másként. A magyar érdek azonban nincs összeurópai érdek nélkül. A magyar érdek pedig egy erős, Orbán- és populistamentes EU - fogalmazott.

A szocialista képviselő szerint ha érdekeik úgy kívánják, keletről Putyin, nyugatról Trump fog átgázolni az országon. Szerinte olyan mondatok, amelyek a napokban elhagyták Trump, majd Orbán Viktor száját, korábban Sztálin és Hitler mondott.

Az MSZP vitairatot készített arról, milyen Európát akarnak, ezt szombaton a párt választmánya is megvitatja – tette hozzá.

mti.hu