Orbán szerint a Borkai ügynek még nincs vége (+a teljes interjú)

2019.10.25 08:15

Ugyan nem mondta ki Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, hogy Borkai Zsolt győri polgármester mondjon le, de szerinte a Borkai-ügy még nem ment végig.

 

Hosszan beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában arról, miért van szükség újabb gazdaságvédelmi akciótervekre. Azt mondja, a családvédelmi megy a maga útján, "a gazdaságvédelmi azért nehezebb, mert ott nem egyedül vagyunk a pályán."
 
Ha nyitottak a külföldi piacok, a magyarok pedig versenyképes árukat állítanak elő, akkor zakatol a gazdaság, fejlődik az ország, a külpiaci zavar gyorsan érezteti hatását.
 
Most zavar van, az európai gazdaság nem néz ki jól. Ha széttárjuk a kezünket, és várjuk, hogy történjen valamik, abból nagy baj lesz.
 
Ezért most Orbán szerint olyan intézkedéseket kell hozni, ami az EU-s átlag felett tartja a magyar gazdaság teljesítményét, legalább két százalékkal.
 
Ha ezt nem tudjuk tartani, köhögni kezd a magyar gazdaság, és mindenkinek elő kell venni a zsebkendőt.
 
Egy konkrét intézkedést említett csak: a kormány elfogadta a szakképzési rendszer korszerűsítését. Miután hosszan beszélt a gazdasági bajokról, gyorsan hozzátette, nem borús hangulatot akart kelteni, hanem optimista hangot akart megütni.
 
A Borkai-ügynek még nincs vége
 
Orbán Viktor miniszterelnök nem ment el addig, mint Kósa Lajos alelnök, aki arról beszélt, Győrben jobb lenne egy időközi választás -, de azért így is elég érthetően üzent. Orbán szerint senki sem tudja megmondani, hogy a "Borkai-faktor" milyen szerepet játszott a választáson, "az biztos, hogy ez embereknek nem tesz jót", a hatást semmiképpen sem nevezné felemelőnek.
 
Jó lenne mielőbb túllenni ezen. Van valami szánalmas abban, hogy az emberek arról beszélnek, mi történik egy politikus hálószobájában vagy Isten tudja hol.
 
Hogy lehet túllendülni ezen - kapja a következő kérdést Orbán, mire fejtegetni kezdi, hogy a tanítás szerint bűntelen ember nincs, de van egy menetrend, ami szerint haladni kell.
 
Ha rosszat tettél, el kell ismerni, meg kell bánni majd végül elégtételt kell adni. Az elégtételadás ideje még nem jött el. Ide el kell jutni.
 
Nagy Katalin műsorvezető finoman behozza azt is, hogy itt egy példaképben csalódtak az emberek, mire Orbán azt mondja, a mércét nem szabad lejjebb szállítani. Néha ugyan leverik, de nem mindegy, azután mi történik, visszarakják-e vagy sem.
 
A győriek majd meghozzák majd a döntést, hogy az történjen, aminek egy ilyen esetben történnie kell.
 
Orbánt illetve a pártelnökséget korábban több fideszes hibáztatta azért, hogy nem léptek még a választás előtt. Sajtóinformációk szerint Kövér László választmányi elnök a választás előtt két nappal lemondatta volna Borkait, amit Orbán akadályozott meg. Erről, illetve hogy követett-e el taktikai hibát, nem esett szó.
 
Orbán beszélt általában is a választásról: azt mondta, sajnálja, hogy több olyan település is van, amely más polgármestert választott, mint amilyet ő szeretett volna. Arra figyelt, a kormány mögött milyen támogatás van, mert
 
ilyenkor az emberek azt is elmondják, jó irányba mennek-e a dolgok, az emberek áttételesen a kormányra is szavaznak.
 
Miután több mint 50 százalékot kapott a Fidesz, Orbán azt a következtetést vonta le, az irányt tudják tartani. Beszélt Budapestről is, ami Demszky Gábor főpolgármestersége alatt egy koszos és büdös város lett, ahol Tarlós István a kormány segítségével rendet tett. Budapest most Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városa, szurkol, hogy ez így is maradjon és ne térjen vissza a Demszky-korszak.
 
A Honvéd szurkolók félelmén keresztül hozta be Nagy Katalin Karácsony Gergely egyik fő ígéretét, a "stadion stopot". A kispestiek bajban vannak - vette át a szót Orbán, hiszen három stadion épül Budapesten: a Bozsik, az atlétikai stadion "ahol világbajnokságot szerettünk... szeretnénk rendezni, nem tudom mi a helyes igeidő..." , illetve a kézilabda csarnok.
 
Orbán azt mondja, meg kell várni, hogy dönt a közgyűlés. Tartja azt a kormányzati álláspontot, hogy nem szabad egy városban úgy fejlesztést végrehajtani, hogy azzal a város választott vezetői nem értenek véget.
 
Bontani nem szívesen bontanék, ha meg kell állni, megállunk, de annak költségei vannak, tárgyalni kell, hogy azt ki fizesse.
 
Korábban Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón még arról beszélt, nem terhelnek Budapestre semmit. Orbán azzal folytatta, kéri, hogy mihamarabb döntsön a fővárosi közgyűlés, miután itt a sportesemények miatt nemzetközi kötelezettségek vannak.
 
Ha a főváros nem akarja, hogy Budapest a világ egyik sportfővárosa legyen, akkor mondja meg, és a kormány alkalmazkodik.
 
A Brexitről is kérdezik Orbánt, aki szerint a brit parlament legutóbbi döntése után a kérdés eldőlt, "a britek lényegében kint vannak az EU-ból."
 
Jön a török-szír téma, ahol Orbán markánsan más álláspontot képvisel, mint az EU. Orbán szerint nehéz átlátni a fakenewsok ködfüggönyén, de azt történt, hogy a NATO legnagyobb tagállama, az USA kivonta csapatait egy területről. A második legnagyobb erő bevonult, mindenki fölháborodott, majd az USA megállapodott vele. Érdemes ezt nézni, és majd utána kell arról beszélni, hogy hogy járnak el a magyarok. Miután USA megállapodott a törökökkel, nekünk nincs más teendőnk.
 
A külpolitikai konfliktusokat úgy nézi, van-e magyar érdek benne. Itt is ez történt. Ebben ott a magyar érdek, hogy több mint 3 millió migráns van Törökországban, ebből 2,5 millió ember Szíriából érkezett. Erdogan tegnap azt mondta, ha az EU nem ad pénzt, kiengedi ezeket az embereket. Létrehoztak egy biztonsági zónát, ahova a migránsok visszamehetnek - Orbán szerint ez történt a török-szír konfliktusban. Ha nem arra mennek, akkor elindulnak megint a magyar vagy horvát határ felé. Röszkéből egy is elég volt - mondta Orbán. Az az érdek, hogy a kapukat Szíria felé nyissák meg a törökök.
hvg.hu
 

 


mtva.hu