Orbán új hírszerzése magáncégek érdekeit is szolgálhatja

2018.05.15 09:47

A titkosszolgálatok átalakítására készül Orbán Viktor. Befolyásos brüsszeli, berlini és párizsi politikusok titkainak kifürkészése mellett a magyar vállalatok piacra jutását, piaci pozícióinak a megőrzését is támogatniuk kell ezentúl a titkosszolgálatoknak.

Orbán Pintér titkosszolgálatok
 
Bizonyos esetekben konkrét vállalati, üzleti érdekeket is ki kell szolgálnia a jövőben a magyar hírszerzésnek – tudta meg a Zoom.hu kormányhoz közel álló forrásokból.
 
A paradigmaváltás keretében kaphat a jövőben új, a privát szférát is érintő feladatokat az Információs Hivatal. A portál kormányhoz közeli forrásai szerint már Pintér Sándor belügyminiszter nemzetbiztonsági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi megbízása is a paradigmaváltás része.
 
 
Orbán Viktor már a választások előtt eldöntötte, hogy szakít az elmúlt 28 év gyakorlatával, és a jövőben sokkal aktívabban kívánja felhasználni a titkosszolgálatokat – elsősorban a hírszerzést – a kormány a stratégiai gazdasági és politikai döntéseinek előkészítéséhez, valamint a magyar érdekek védelme mellett, azok képviseletére és az érvényesítésére is. Ugyanakkor a korábbiakhoz képest a kormány várhatóan konkrétabb hírigényt fogalmaz majd meg titkosszolgálatokkal szemben.
 
Feladata lesz a hírszerzésnek például a nemzetgazdasági szempontból különösen fontosnak tartott iparágak, a magyar gazdaság meghatározó vállalatainak, vállalkozóinak érdekvédelme, piacra jutásuk támogatása, piaci pozícióik erősítése.
 
Emellett a kormány a jövőben minden korábbinál pontosabb képet szeretne kapni arról, miként vélekednek döntéseiről Brüsszelben, Berlinben, Párizsban, és mind jobban tisztában akar lenni azzal, hogy az Európai Unió meghatározó, véleményformáló politikusai a színfalak mögött hogyan terveznek reagálni a magyar kormány lépéseire, törekvéseire; a nekik nem tetsző magyar intézkedésekkel szemben mikor és milyen ellenlépéseket kívánnak megtenni. Ezek az információk nélkülözhetetlenek a Brüsszellel vívott „szabadságharc” sikeres folytatásához.
 
A Zoom emlékeztet arra, hogy ez az orosz modellre hasonlít. Oroszországban Vlagyimir Putyin látványos meggazdagodása mögött sokan a titkosszolgálatokat sejtik. “Titkosszolgálati eszközökkel és módszerekkel lényegében a világ bármelyik cége megroppantható, befolyásolható; döntéshozói megtéveszthetők, megfélemlíthetők. Ezzel pedig extra profithoz lehet juttatni más cégeket vagy magánszemélyeket” – jegyzi meg a lap.
 
Felvetődik a kérdés: kiket fognak védeni és támogatni a kormányzat által még rövidebb pórázon vezetett titkosszolgálatok a jövőben? Minden külpiacra kilépő vállalkozás számíthat majd a támogatásukra vagy csak egy szűk haveri kör? Erre a kérdésre egyelőre senki nem tudja a választ.
 
Forrás: Zoom.hu