Orbán: valami baj van velünk, magyar férfiakkal

2016.08.22 05:51

Önvizsgálatot kell tartaniuk a férfiaknak, miután Rióban a nyolc aranyérem közül hetet nők hoztak - mondta Orbán Viktor a Blikknek adott helyszíni interjújában.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 19. Orbán Viktor miniszterelnök (b), Hosszú Katinka úszó (k) és férje, edzõje, Shane Tusup (j) a riói nyári olimpia nõi vízilabdatornáján, a harmadik helyért játszott Magyarország - Oroszország mérkõzésen a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 19-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Orbán Viktor arra számított, hogy hat aranyat nyernek a magyar sportolók a riói olimpián és megeshet, hogy mindet nők fogják szerezni. "Nos, nyolcat szereztünk és hetet nők hoztak, úgyhogy valami baj van velünk, magyar férfiakkal. Nem tudom mi, de önvizsgálatot kell tartanunk" - mondta a kormányfő a Blikknek a riói Magyar Házban.

Elmondta, hogy nincs olyan sportoló, akinek a győzelme közelebb állna a szívéhez, szerinte mindegyik aranyban van valami, ami nincs benne a másikban.

"Szász Emesének a fantasztikus higgadtsága, Szilágyi mesternek, vagy hogy hívjam Áront azok után, amit előadott, a magabiztossága. Hosszú Katinka fáradhatatlan, Kozák Danutának mindegy, hogy mi történik, földrengés, égzengés, akkor is behúzza, vagy ott van az ő párja, Szabó Gabriella, aki hatalmas alázattal dolgozik, mind külön személyiség. A kajak négyesben ott van még Csipes Tamara, aki édesapja nyomdokaiba lépve lett olimpiai bajnok, szimbolizálja, hogy a magyar sport 'egy nagy család' - mondta.

Nagyon bízott abban, hogy a női öttusázók is be tudnak jönni, régóta szurkol nekik.

"Az öttusát egy méltatlanul elhanyagolt sportágnak látom, holott ez minden sportok atyja, és fáj ezért a szívem. Azt gondolom, hogy a gyermekeinket is az öttusa mentén lehet a legjobban felkészíteni a felnőttélet megpróbáltatásaira, tehertételeire. Végre van két nemcsak jó, hanem szép és okos lányunk is, nagyon szurkoltam nekik, hogy most sikerüljön, de fiatalok még, talán majd legközelebb" - tette hozzá.

A női vízilabdások bronzmérkőzésén ott volt, de dolgozott Rióban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőivel tárgyalt, hogy megnyerje a tetszésüket és bizalmukat a budapesti olimpia javára.

"Péntek este az volt a fontos, hogy Bach urat fogadtuk, de sajnáltam, hogy közben hajította a kalapácsot Pars Krisztián, azt kellett volna látnom. Szombaton a kajakra kijutottam. 2000-ben Sydneybe is elmentem néhány napra az olimpiára, és ott nem láttam aranyat. Most másodjára vagyok olimpián és a női kajak négyes győzelme volt az első olimpiai arany, amit élőben láttam, nagy hatást tett rám" - mondta Orbán Viktor.

blikk.hu