Orbán Viktor: A migráció mint fenyegetés, velünk él (+a teljes interjú)

2022.01.21 08:05

Az omikron egy új kihívás, annyiban különbözik a korábbi vírusvariánsoktól, hogy szélsebesen terjed, gyorsabban, mint bármelyik eddigi, de a veszély, amellyel ránk tör, gyengébb - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában pénteken.

 

A kormányfő tudatta: folyamatosan nő a fertőzöttek száma, de a lélegeztetőgépen lévőké csökken. 
 
Új kihívások előtt állunk, emiatt kellett megváltoztatnunk néhány szabályt, amelyek február 15-tőllépnek hatályba.
 
A védettségi igazovány oltásivá alakul, már csak azok minősülnek védettnek, akik megkapták a harmadik oltást. Változnak a karanténszabályok, a karanténkötelezettség 7 napra csökken. A regisztráció nélküli oltás lehetősége továbbra is adott egész hónapban - sorolta a kormányfő a változásokat.
 
Mindenhol nagy vita van a járvány elleni védekezésről, ez összeurópai jelenség, a mi baloldalunk az európai gyakorlatból azzal lóg ki, hogy itt kamuvideókat gyártottak, tényeket hamisítottak meg, úgy vitatkoztak a védekezésről, hogy közben gyengítettsék a védettség hatékonyságát - mutatott rá Orbán Viktor, hozzátéve: vitatkozni lehet, de a vita nem gyengítheti a védekezést.
 
„A baloldal úgy támadja a védekezést, hogy közben az orvosokat degradálja” - mondta a kormányfő, hozzátéve: amikor az ellenzék gyenge egészségügyről beszél, akkor gyengének minősíti az orvosokat, ápolókat is, pedig a szakemberek mindent megtesznek a betegekért. A kórházban dolgozók erőn felül teljesítenek, mindent megtesznek, hogy segítsenek a betegeknek. Elismerést érdemelnek, szögezte le a kormányfő.
 
Legyünk büszkék a vírus elleni védekezésünkre, a közigazgatásunkra, az orvosainkra, az ápolóinkra! Jó ország ez” 
 
- mondta Orbán Viktor.
 
A keleti vakcinák elleni baloldali támadásokról szólva a kormányfő leszögezte: a kínai vakcinát a WHO elismerte, oktalan hát annak a minősítése a politikusok által.
 
A politikusi tapasztalat nem elegendő ahhoz, hogy egy vakcináról az ember elmondja, hogy jó-e vagy rossz, mutatott rá a miniszterelnök, hozzátéve: a vakcinák támadása mögött üzleti érdekek is állhatnak az egyes országokban. Sokszázmillió embert oltottak be a kínai vakcinával. 
 
A gazdaság újraindítása kapcsán Orbán Viktor elmondta: a politika közel áll a költészethez, rokonságban áll az irodalommal. „Az irodalomban is az a jó, hogy gondolatokat ébreszt. Ezért ha 10-20 embert kérdeznénk, hogy mit mond nekik a Magyarország előre megy, nem hátra, mindenki mást mondana. Nekem azért szép ez a szlogen, mert azt mutatja, hogy hogyan javította ki Magyarország a baloldal kormányon elkövetett bűnet” - mondta a kormányfő, felsorolva a kormányzati eredményeket, melyek közöt ott szerepel a 7 százalékos növekedés, a 13. havi nyugdíj visszaadása, a rezsicsökkentés... „Most itt vannak azok, akik 12 éve csődbe vitték az országot, azt mondják, készek vezetni az államot. Ez visszafelé haladás lenne, mi pedig előre akarunk menni” - mondta a kormányfő.
 
Orbán arról is beszélt, hogy a baloldal nemcsak 2010-ig követett el hibákat, hanem 2010 után is igyekeztek megakadályozni azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány az emberek segítése érdekében vezettek be. „MOst az élelmiszerárstopot bírálják. Senki sem boldog, hogy a nyugati világ magas inflációjú korszakban van. Rendkívüli helyzet van. A magyar kormány nem tárja szét a karját, hogy ez van, mi azt mondjuk, hogy rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekkel kell védeni az embereket. Ezek közül mindegyiket támadja a baloldal. A benzinár, az élelmiszerár és a kamatok megfékezését is” - mutatott rá a kormányfő, aki szerint nem kell az országnak olyan helyzetbe visszafordulnia, ahol csak bajok várnak rá.
 
A baloldal kormányfőjelöltje az egészségügy privatizálásához tér vissza, ellenzi az árstopot. Ennek kapcsán Orbán Viktor elmondta: amikor a magyar egészségügy magánosításáról van szó, akkor mindig kitapintható az üzleti érdek. „A baloldal abban érdekelt a korábbi kenyéradó gazdái okán, hogy a nagytőkét és nemzetközi tökét segítse és megnyissa a kapukat a privatizáció előtt” - tudatta Orbán Viktor, aki szerint az ellen senkinek sincs kifogása, ha valaki magánegészségügyi szolgáltatásokat nyújt, de erre nem az adófizetők pénzét kell felhasználni, abból a közegészségügyet kell szervezni.
 
A privatizálás azt jelentené, hogy a kispénzű emberek kimaradnak az egészségügyi ellátásból és én ezt ellenzem - szögezte le a kormányfő.
 
A növekvő migrációs nyomás kapcsán Orbán Viktor elmondta: 2020-ban 45 ezer illegális bevándorlót fogtak el a határokon, 2021-ben pedig ennek a számnak szinte a háromszorosát. „Néha megfordulok a határvidéken, beszélek a katonákkal, rendőrökkel. Azt hiszem, a magyar emberek nincsenek tisztában azzal, hogy ők micsoda munkát végeznek ott. Az állandó készenlét viseli meg őket a leginkább, hiszen folyamatosan figyelni kell, mert ha egy pillanatra lankul a figyelem, már át is jöttek, alul, felül a kerítésen. Ezért hálásaknak kell lennünk a munkájukért” - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a migráció mint fenyegetés, velünk él, ezért át is kell alakítani a határvédelem rendszerét, új erőket kell bevonni ebbe a rendszerbe.
 
A kormányfőt megdöbbenti az uniós svéd biztos állítása, aki hisz abban, hogy a bevándorlók nélkülözhetetlenek. „Mi ennek az ellenkezőjét gondoljuk, nem szeretnénk, ha a gazdaság helyreállításában bevándorló- és migránsszervezetek vegyenek részt. Mi ebből nem kérünk, még akkor sem, ha rövid távon olcsóbb lenne beengedni őket, mint védekezni ellenük” - mutatott rá Orbán Viktor, kiemelve: mi, magyarok vagyunk a nyugati világ várkapitány-rendszere, akik egész Európát védjük, miközben Brüsszel ebben nem segít bennünket anyagilag.
 

 

 

forrás: mediaworks.hu / facebook.hu / hirado.hu