Orbán Viktor: Az élet újraindításának a feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba (Hallgassa meg!)

2020.05.15 08:35

Szombat délelőtt még a kormányon kívüli szakemberek, orvosok, professzorok, virológusok véleményét is kikéri Orbán Viktor miniszterelnök, majd ezt követően szombat kora délután születik majd döntés a fővárosi enyhítésekről.

 

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában elmondta,  hogy mivel Budapesten fertőződtek és haltak meg a legtöbben, ezért  másképp gondolkodni a fővárosról.
 
Az élet újraindításának a feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba”
– fogalmazott.
 
Orbán Viktor hozzátette: Mivel emberéletekről van szó, ezért kellő gondossággal kell eljárni. Szombaton a kormányfő virológusokkal, orvosokkal egyeztet, majd ezt követően szombat kora délután születik majd döntés a fővárosi enyhítésekről.
 
Budapest két hetes késéssel követheti a vidéki intézkedéseket, ha mindenki felelősen viselkedik akkor tudunk áttérni a védekezés második szakaszába – mondta a miniszterelnök.
 
A felelős viselkedés most a szájmaszk viselése és távolságtartás – emelte ki.
 
A budapesti idősotthonokban történt halálesetekre utalva elmondta, hogy senki se veheti félvállról a felelősséget.
 
A kormányinfón csütörtökön ismertetett enyhítésekre kitérve kifejtette, jövő héten a vidéki vendéglátóegység belső tere is megnyílhatnak és június elsejétől  a szállodák és panziók is fogadhatnak vendégek  – emelte ki. 
 
Magyarországnak képesnek kell lenni,  minden elveszett munkahely után ágazatoktól függetlenül új munkahelyeket hozzon létre – mondta Orbán Viktor.
 
A márciusi ipari termelési adatokra utalva kifejtette, hogy Magyarország jobban vette az akadályokat a többi országhoz képest. Márciusban drámai módon esett vissza az ipari termelés az Európai Unió néhány országában:  Olaszországban 30, míg Szlovákiában 20 százalékkal zsugorodott a kibocsátás, míg Magyarországon 10 százalékos volt a csökkenés.
 
Az április adatok borzalmasak lesznek, a májusiak bizakodásra adhatnak okot, míg
 
a kormány reményei szerint júniusban kilőhet az ipar,
 
amely a magyar GDP közel harmadát adja.
 
A gyöngyöspatai ítéletről elmondta, hogy igazságtalannak tartja, amely nem veszi figyelembe a többség akaratát.
 
„Ezt az akciót Soros-szervezetek indították el , amelynek pénzszerzési célja volt,  de van egy támadási éle a többséggel szemben” – fogalmazott.
 
Elmondta, hogy a Kúria ítéletének kézhez vétele után dönthetnek olyan jogszabály-változásokról, amelyek megakadályozhatják, hogy ilyesmi még egyszer megvalósuljon.

A teljes interjú! Hallgassa meg!

 


mti.hu / hirado.hu