Orbán Viktor: Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát (+videó)

2022.07.15 08:07

Még most munkaerőhiány van Magyarországon, de mindenki becsülje meg az állását, mert a következő hónapokban recesszióra kell számítani Európában, és ez az állások elvesztéséhez vezethet - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában pénteken.

Az áram ára az ötszörösére, míg a gáz ára a hatszorosára emelkedett. Brüsszelben be kéne látni, hogy a szankciós politika az ellenkezőjét okozta, mert az európaiaknak fáj jobban, és nem haladunk a háború lezárása felé - tette hozzá. Most már látszik, hogy az európai gazdaság tüdőn lőtte magát. 
 
Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején közölte, Európában háborús árak vannak. Senki sem gondolta volna február 24-én, hogy lezárul egy korszak, és belépünk a háborúk korába - tette hozzá.
 
Tudnunk kell, hogy ez a háború nemcsak a frontokon, hanem az európai gazdaságban is zajlik, és ennek része az energiaárak emelkedése. Mindez megkérdőjelezi a modern és biztonságos életünket, az európai élet feltételeit senki sem kérdőjelezte meg. Két nagy csata lesz: a munkahelyekért és az elviselhető energiaárakért. 
 
Nálunk lesz energia, de nagyon drágán - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, elrendelte egy operatív törzs felállítását, amelynek az energia-veszélyhelyzet végrehajtása a felelőssége. Növelni kell a kitermelést, míg a külügyminiszternek 700 millió köbméter gázt kell beszereznie. Elrendelték a lignittermelés fokozását, és a Mátrai Erőműben újraindul két blokk. 
 
A rezsicsökkentés megtartása érdekében hozzá kellett nyúlni az átlag feletti fogyasztáshoz, és afelett piaci árat kell fizetni.  Ha nem így tennénk, akkor a teljes rezsicsökkentést meg kéne szüntetni - mondta Orbán. 
 
Meg akarjuk védeni a rezsicsökkentést
 
Orbán Viktor elmondta, Magyarország nehezebb helyzetben van mint a gazdag Nyugat, mert nálunk a teljes rezsihányad kifizetése jóval nagyobb része a teljes fizetésnek, mint nyugaton.
 
Éppen ezért kellett korábban bevezetni a rezsicsökkentést. Ráadásul az utóbbit a baloldal nem támogatta, és mindig piaci árat követelt. Nálunk a teljes rezsihányad kifizetése szegénységbe taszítaná az embereket - tette hozzá. Meg akarjuk védeni a rezsicsökkentést - szögezte le a kormányfő.
 
A háborús árak mellett nem fér bele, hogy mindenki rezsicsökkentett árat fizessen - mondta Orbán Viktor. Manfred Weber gázelvételi ötlete rosszabb mint a kommunisták - tette hozzá. Magyarország az elejétől fogva ellenezte a szankciós politikát.
 
Ha így megy tovább, akkor ki fogják nyuvasztani az európai gazdaságot - tette hozzá. Tűzszünetet, majd békét kell kötni Oroszországgal - mondta a kormányfő. Brüsszelben újra kell értékelni a helyzetet.  
 
A nyugdíjrendszer miatt nem fért bele a kata
 
Jó és szükséges döntés volt a kata átalakítása - mondta Orbán Viktor. 2012-ben ő is részt vett annak a kidolgozásában, egyszerű és kezelhető adóformát akartunk létrehozni a lakossági szolgáltatóknak.
 
Az elején nem is volt baj, mert a kkv-k 90 százaléka mindig csak magánszemélyeknek számlázott. A cégek rájöttek arra, hogy nekik jobb, ha az emberek katába mennek. Így 450 ezerre szaladt ennek a száma, és ebből 300 ezer egy cégnek számlá. Még ez is belefért volna, ha nincsen háború - mondta, de ez így nem fér bele, főleg a nyugdíjrendszer miatt - tette hozzá.
 
Orbán Viktor szólt arról is, hogy a mostani háborús helyzetben nem fér bele a 450 ezer katás, csupán 50-100 ezer. Többféle adózási forma van, és ezeket lehet választani. Szeptember 25-ig tudnak nyilatkozni az érintettek arról, melyik adónemet választják. Megjegyezte, hogy a baloldal erősen kritizálta a katát a bevezetésekor.
 
A baloldal korábban bebizonyította, hogy nem lehet rájuk bízni az országot, most vannak olyan döntések, amikkel sokan nem értenek egyet, és erre a baloldal fel fog ülni. Most az összefogás felé kell mennünk - tette hozzá. Mindenki segítsen abban, hogy a háborús helyzetben meg tudjuk védeni az országot - kérte a kormányfő.
 
Aláírják a határvadász egységekről szóló rendeletet
 
Orbán Viktor elmondta, a hadseregnek van egy veszélyhelyzeti állapota, és a hadsereget most mozgósítani kell. A következő napokban a hadsereg számára pluszforrások kerülnek a határ védelme érdekében.
 
A déli határt már nem lehet a hadsereggel megoldani, és a rendőrök sem bírják már sokáig - tette hozzá. Ha az EU nem támogatná a migrációt, akkor már nem lenne migrációs probléma sem - húzta alá. A miniszterelnök bejelentette: ma délután aláírja a határvadász egységek felállításáról szóló rendeletet, egyúttal hozzátette: az ő fizetésük feljebb tolja a katonák és rendőrök fizetését. 

mti.hu