Orbán Viktor és szövetségesei: vízválasztó választások jönnek világszerte

2022.01.12 06:13

Hatalomra kerül-e Marine Le Pen Franciaországban, kormányon marad-e Janez Jansa Szlovéniában és Jair Bolsonaro Brazíliában?  Összegyűjtöttük, hol tartanak elnök- vagy parlamenti választásokat idén Magyarországon kívül, és hogyan érinthetik ezek az Orbán-kormányt.  

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent tavaly októberben

Fotó: FischerZoltán / mti.hu / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A G20-ak közül – ez a világ 19 legfontosabb gazdaságát, valamint az Európai Uniót tömörítő szervezetFranciaországban, Brazíliában, Indiában, Dél-Koreában és Ausztráliában tartanak 2022-ben elnök- vagy parlamenti választásokat.
 
Magyar szempontból ezek közül a francia elnökválasztás a legérdekesebb, hiszen Franciaország az EU egyik tartópillére. A másik Németország, amely tavaly kormányt váltott: 16 év után véget ért a Merkel-korszak és egy szociáldemokrata-Zöld-liberális szövetség vette át a vezetést.
 
Marad-e Macron?
 
A francia választások első fordulóját április 10-én tartják, és amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát ez szinte biztosra vehető –, akkor április 24-én jön a második forduló, amelyen már csak a top 2 elnökjelölt vehet részt. (Néhány hónappal később pedig az alsóház tagjait is megválasztják majd a franciák.)
 
A Politico által vezetett közvélemény-kutatások alapján
 
az első fordulót simán nyeri majd a jelenlegi elnök, Emmanuel Macron: a centrista, liberális En Marche jelöltje a szavazatok 25 százalékára számíthat.
 
Bázisa relatív stabil: 2017-ben a voksok 24 százalékát seperte be az első körben, tavaly pedig egész évben 24-25 százalékon mozgott a támogatottsága. Elfogadottsági indexe fél éve folyamatosan javul, jelenleg 44 százalékon áll.
 
A második helyért
 
két női politikus, Marine Le Pen, a jobboldali-nacionalista Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke, valamint Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje fut majd versenyt valószínűleg.
 
Támogatottságuk jelenleg 16-17 százalékon áll. Ugyanakkor Le Pen tavaly tavasszal Macront megelőzve még vezette a közvélemény-kutatásokat.
 
privatbankar.hu