Orbán Viktor: "ezekkel a fejlesztésekkel Miskolc tekintélyes lépést tesz előre"

2015.04.21 20:28

Egyebek mellett a Miskolcot Kassával összekötő autópálya megépítéséről, a városi térfigyelő kamerák számának legalább ötszázra növeléséről, egy új, ezer hektáros ipari terület létrehozásáról, a Diósgyőri vár további fejlesztéséről és a Miskolctapolcai strandfürdő második üteméről írt alá együttműködési megállapodást Magyarország miniszterelnöke kedden Miskolcon a város polgármesterével.

Az aláírást követő tájékoztatón Kriza Ákos kiemelte: a városvezetés tavaly októberben megígérte a miskolciaknak, hogy közösséget építenek. Ennek pedig egyik fundamentuma – fűzte hozzá Miskolc polgármestere –, hogy mindig a közérdeket helyezik előtérbe.

    – A választott vezetők mindig a jó gazda gondosságával kell, hogy gazdálkodjanak, és az idők szavát megérezve tudniuk kell változtatni, hogy fejlesztéseiket nagy dinamikával tudják megindítani – mondta a városvezető.


Kriza Ákos kiemelte: Miskolcon elkezdték az alapokat építeni, és „sem miniszterelnök úr, sem én nem vagyok olyan ember, aki ha valamit megígér, nem teljesíti azt”. Ezért tud Miskolc teljes erejével és dinamikájával, minden erőforrásával a kormány Modern város programjába bekapcsolódni, fűzte hozzá.

A polgármester – miután röviden szólt a városvezetés korábbi vállalásairól, melyeket azóta teljesítettek– pontokba szedve ismertette a ma aláírt együttműködési megállapodás fejezeteit.

Az első fejezet a Miskolc-Kassa tengely megerősítéséről szól, a két várost autópálya fogja összekötni. Az együttműködés második fejezete az „okos városhoz” kapcsolódik, amit Miskolcon már elindítottak – ezt a programot folytatják, kiterjesztik a kormány támogatásával. A harmadik fejezet – a polgármester elmondása szerint az egyik legfontosabb a város szempontjából – az iparterületek fejlesztésében és a hozzájuk kapcsolódó közlekedésfejlesztésben támogatja a várost. A negyedik rész a kutatás-fejlesztés-innováció megerősítéséről és támogatásáról, valamint a duális képzés kiterjesztéséről szól. Az ötödik fejezet a turisztikai fejlesztésekről: Miskolctapolca bővítése, új wellness-központ kialakítása az I. ütemhez kapcsolódóan és a Diósgyőri vár építésének befejezése áll ebben a részben.

    – „Mottónk tehát a régi: megígértük, teljesítjük! Így volt a múltban, így van a jelenben és így lesz a jövőben is. Közösséget csak így lehet építeni és együtt erősödhetünk" – zárta szavait Miskolc polgármestere.

    A Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a város és a megye vezetői, képviselők, intézmény- és cégvezetők valamint egyházi méltóságok jelenlétében aláírt együttműködési megállapodás „pénzügyi tételeit” Orbán Viktor ismertette. A Modern városok program keretében a borsodi megyeszékhelyre látogató miniszterelnök felidézte: Sopron, Eger és Zalaegerszeg után Miskolc polgármesterével született meg ma a megállapodás. Összesen 23 megyei jogú várossal köt a kormány együttműködést.

    –„A szerződés hátterét az ország általános gazdasági fejlődése adja, valamint az a körülmény, hogy a munka értéke Magyarországon évről évre nő” – hangsúlyozta a kormányfő.

A Kassa-Miskolc Euro-régió mintegy 1 millió embert foglal magába – indokolt tehát, hogy a két várost autópálya kösse össze. Amint a miniszterelnök ismertette, a Miskolcot Tornyosnémetivel összekötő pálya mintegy 150 milliárd forintból valósul meg, és 2018-19-re el is készülhet a beruházás.

    – „Ez is illeszkedik abba a filozófiába, amit ebben a ciklusban a kormányzat követ: azt szeretnénk elérni, hogy mindenki, minden egyes ember, minden egyes család, minden egyes település egyet előre léphessen. Ahhoz, hogy Miskolc ezt megtegye, ezt az autópályát meg kell építeni” – szögezte le Orbán Viktor.

Az „okos város” fejezetben egy gyors és hatékony városüzemeltetési rendszer kialakításáról van szó, ami az emberek számára olcsóbbá, kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a városi szolgáltatásokat. A miniszterelnök rámutatott: ebben a pontban Miskolc mintavárosként szerepel a kormány programjában, itt indult a Digitális Miskolc program, aminek keretében mintegy 17 ezer laptopot osztottak ki a lakosok körében.

A szerteágazó digitalizációs programból Orbán Viktor külön kiemelte: ma körülbelül 150 kamera van kinn a város közterületein, ezek számát 500-ra fogják emelni. A miniszterelnök hozzátette: a város polgármestere 600-at célzott meg – „az 500 biztos, a 600 sem lehetetlen”, mondta a kormányfő. Orbán Viktor méltányolta a városvezetés erőfeszítéseit, melyeket a közbiztonság javítása érdekében tettek.

Az iparterület kérdésében a miniszterelnök ismertette: állami forrásból egy mintegy ezer hektáros terület létrehozásáról van szó, ami Magyarország egyik legnagyobb új ipari területe lesz.

    – Beszélhetünk erről úgy is, mint egy ipari parkról, ahová beruházások érkeznek majd. Már hazai és külföldi befektetőkkel is tárgyalunk. Csak a kész, megállapodás közeli helyzetben lévő tárgyalások 3 ezer új munkahelyet vetítenek előre, az ipari park ezt a számot jelentősen, másfél-kétszeresére fogja növelni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Beszélhetünk ugyanakkor tágabb összefüggésben is erről a területről – folytatta a miniszterelnök –: „egy hatalmas, új ipari központ jön létre, amely esélyt ad arra Miskolcnak, hogy bekerüljön abba a klubba, amelynek városaiban teljes foglalkoztatás van”. Ilyen például Győr, Szombathely, Tatabánya vagy Székesfehérvár.

    – „Nem csupán egy ipari terület lesz, hanem Miskolc ipari jövője, annak az esélye, hogy ismét ipari fellegvár legyen a város” – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki kiemelte a duális képzés fontosságát is, örömének adva hangot, hogy a Miskolci Egyetem több vállalattal is együttműködik a képzés bevezetésében.

A miskolctapolcai fejlesztéssel kapcsolatban a miniszterelnök emlékeztetett: a strandfürdő I. ütemének megvalósulását mintegy 3 milliárd forinttal támogatta a kormány. Ma megállapodtak arról, hogy a fejlesztés II. ütemének elkészültét a kormány 5 milliárd forinttal támogatni fogja. A tervek szerint 2017 végére ez a beruházás is elkészülhet.

    – „Egy városnak fénye, ragyogása, nagysága is kell, hogy legyen, amire büszke lehet. Véleményem szerint ez egy ilyen beruházás lesz, és erre nemcsak a miskolciak, de egész Magyarország büszke lehet majd” – emelte ki a kormányfő, aki ismertette azt is, hogy a Diósgyőri várat 6 milliárdból fejlesztik, ebből 4,5 milliárdot a magyar kormány áll.

    – „Ezekkel a beruházásokkal Miskolc nem tyúklépést, hanem sokkal inkább komoly, tekintélyes lépést tesz előre, visszanyerheti régi fényét" – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A tájékoztatás végén – méltányolva az eddigi erőfeszítéseket – a miniszterelnök felhívta a városvezetés, a vendégek és a miskolciak figyelmét, hogy tegyenek meg mindent a kárpátaljai magyarok élethelyzetének javítása érdekében.

 

Interjú Orbán Viktor miniszterelnökkel:

minap.hu