Orbán Viktor gratulált a Jobbiknak a Parlamentben, és Horn Gyulát is felemlegette

2021.10.25 16:18

Orbán Viktor és Jakab Péter is vitázott egymással az azonnali kérdések órájában.

Orbán Viktor miniszterelnök frakcióvezetői felszólalásokra válaszol az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án

 

Fotó: Koszticsák Szilárd / mti.hu

A hétfői azonnali kérdések és válaszok órájában a Parlamentben Jakab Péter kérdezte először a miniszterelnököt, méghozzá arról, hogy mi lett volna, ha a magyar posta bélyegmúzeumának megvásárlására költött 42 milliárd forintot állami bérlakásépítésre, az egészségügy megreformálására vagy a benzinárak csökkentésére költötte volna a kormány.
 
Ön szerint meg lehet élni havi 133 ezer forintból?”
– mondta a Jobbik elnöke. Hozzátette: nem Marbállára gondolt, hanem Magyarországra.
 
Orbán Viktor válaszában közölte, hogy a bélyegmúzeumot azért vásárolták meg 42 milliárd forintért, mert az unió nem engedi, hogy a kormány közvetlenül emelje a posta dolgozóinak bérét, és csak így tudta az állam forráshoz juttatni a postát a fizetésemeléshez. Szerinte aki ezt kritizálja, az nem akarja, hogy emelkedjen a postai dolgozók bére.
 
Orbán a felszólalásában gratulált a Jobbiknak 18. születésnapja alkalmából,
 
és elmondta, hogy bár a párt az alapító nyilatkozata szerint a posztkommunisták ellen jött létre, most mégis összeálltak velük. A miniszterelnök azt is megemlítette, hogy Jakab Péter is felvette a CSOK-ot, „ezek szerint valami jót mégis tett a kormány”.
 
A szocialista Harangozó Tamás elmondta, hogy szerinte a tavaszi választásokon megszűnik a Fidesz kétharmada, és ezért mentik ki a vagyonukat a NER-elit tagjai külföldre, és tervezik, hogy Polt Pétert is csak kétharmados többséggel lehessen leváltani. A miniszterelnöktől megkérdezte, milyen ehhez hasonló tervek vannak még a tarsolyában a választásig? Továbbá megjegyezte, hogy szerinte abszurd, hogy a kormány 49 százalékos választási győzelemmel tud kétharmados többséggel kormányozni.
 
Orbán Viktor azt válaszolta Harangozónak, hogy azt mégsem várhatják tőle, hogy szocialistákat nevezzen ki pozíciókba.
 
A 49 százalékra kapott kétharmaddal kapcsolatban pedig visszakérdezett, hogy az MSZP-s képviselőt nem zavarja-e, hogy Horn Gyula 32 százalékkal szerzett abszolút többséget.
 
Az MSZP-és Bangóné Borbély Ildikó a daganatosok betegségek szűrésére várakozók ellátásáról kérdezte a kormányt. Múlt héten jelent meg egy tanulmány, amely szerint a járvány kitörése óta a rákos betegek 15-20 százalékát nem diagnosztizálták időben Magyarországon. A képviselő megkérdezte, hogy mit tesz a kormány annak érdekében, hogy felgyorsuljanak a szűrővizsgálatok. 
 
Bangóné kérdésére Rétvári Bence elmondta, hogy szerinte a tanulmány számai légből kapottak. Elismerte, hogy a tavalyi év nehéz volt az egészségügy számára, de szerinte így is 3,1 százalékkal több klinikai onkológiai ellátást szolgáltattak 2020-ban, mint 2019-ben, így szerinte nem igaz az az állítás, hogy rákos betegek maradtak ellátás nélkül.
 
168.hu